"Пламен Николов е изключително образован, просто човекът има качества. Ако стане министър-председател и изпълнява служебните си отношения, няма да берем срам в ЕС", заяви заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред Нова телевизия.

Той посочи, че от ИТН са добре запознати с биографията и кариерата на номинирания за премиер, тъй като работят заедно с него повече от три години.

"Ако сравняваме качествата на бившия премиер Борисов с качествата на Пламен, сега, извинявайте, ама да сравняваме "Реал Мадрид" и ФК "Скрита сила" Мъдрево", коментира Йорданов. 

Той припомни, че номинираният за бъдещ министър-председател се е явил на кастинг за политици, организиран от екипа на Слави Трифонов преди няколко години.

"След референдума, който направихме, проведохме събеседване с хора, които са с качества и имат желание да дадат каквото могат за промяната на страната. Беше публично, излъчвахме го в интернет, просто колегите журналисти и политици не гледат в перспектива. Там се появиха много качествени хора, с които работим", каза още Йорданов.

Зам.-председателят на ИТН изтъкна редица качества на Пламен Николов, като уточни, че той ще изпълни със съдържание поста, който евентуално ще заеме.

"Без да броим, че е комуникативен, разбран човек, с него може да се води диалог. Не е брутален, да слуша само себе си, защото, аз да речем, съм в другата крайност", описа още той номинирания за премиер от ИТН.

На забележката, че кандидатът за министър-председател идва от средите на бизнеса и не знае как се управлява държава, Тошко Йорданов контрира: "Как трябва да изглежда един човек, който започва да се занимава с политика, откъде да излезе? Тоя въпрос задавали ли сте го на Бойко Борисов - какъв опит имате вие като пожарникар и бивш сикаджия, че управлявахте държавата 12 г.?".

"В политиката трябва да влязат морални хора, с качества, които да разбират от материята, в която ги хвърляме. Грубо казано, имаме фирма, с ръководство по отдели. Всеки един български гражданин, по Конституция, може да изпълнява тази длъжност, стига да има висше образование и хората да му гласуват доверие", смята още депутатът от ИТН.

Тошко Йорданов заяви, че няма да се извини на Асен Василев за разкритията си в парламента, защото е назовал фактите. По думите му, първоначално са го поканили в проектосъстава на кабинета си, защото Василев е изглеждал добре и общественото мнение е изиграло ключова роля. Не са проверявали за "недоброто му бизнес минало", призна още заместникът на Слави Трифонов.

Йорданов коментира и спекулациите, че от партията са сменили името си за кандидат-премиер в последнния момент. Той категорично отрече това да е бил Петър Илиев.

"Това тръгна от Николай Хаджигенов. На срещата ни с "Изправи се БГ! Ние идваме!" обсъждахме кои имена те не биха подкрепили и поради какви причини. С Петър Илиев работим от референдума, той е прекрасен юрист. Хората, които са от нашия екип, ги защитаваме, особено ако им "скачат" с глупости. Няма да ви кажа какъв ще става Петър Илиев в кабинета, това е работа на министър-председателя", каза още депутатът.