Българският президент допусна политически гаф в позицията си по Венецуела, тя ни лишава от авторитет. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на извънредна пресконференция в централата на партията. 

"ПГ на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство и застава зад нея, защото това е една нормална позиция на една европейска страна, каквато е България. Считаме, че българският президент допусна политически гаф, дали от некомпетентност или от някакви ангажименти, които е поемал, с една позиция, която подронва авторитета на България. Не за друго, а защото България на първо място е европейска държава. С тази позиция на правителството ние подкрепяме нашите европейски партньори, каквито са Испания и Португалия, които са най-активни и които ни подкрепиха по пакета "Макрон", коментира Биков.

Той призова държавният глава да обясни каква е защитата на българския национален интерес в неговата позиция. "Защитата на българския национален интерес в позицията на правителството е изключително ясна. Ние се солидализираме с всички държави, които се солидализират по важни за нас въпроси. Какъв е мотивът на г-н Радев извън опазването на световния мир, към който той е поел някакъв глобален ангажимент, извън тези негови глобални игри за решаване на конфликта във Венецуела?", попита Биков. Той посочи, че позицията на президента ни лишава от авторитет.

 

Припомняме, че президентът Румен Радев призова вчера България да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция за Венецуела.

"Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", заяви Румен Радев.

Според него направеното предложение за обща европейска позиция не води до подобно решение.

Днес  премиерът Бойко Борисов събра Съветът по сигурността при Министерския съвет и проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела.

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуаидо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

На пресконференция днес с позиция излезе и левицата, която е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, прилагане на международното право и на върховенството на закона, поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирен изход от тази ситуация.