"Ние вече няколко часа слушаме министри, затова и не вземаме думата, защото ни е достатъчна тази "защита с аргументи", за да гласуваме вота на недоверие", обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков в отговор на притесненията на представители на управляващата коалиция, че опозицията не е достатъчно активна в дебатите.

"Вие никаква история не пишете", каза той след изказването на Кирил Петков, който обвини, че опозицията в залата иска да свали кабинета с вот на недоверие под давлението на есемесите на четирима души, които не са в тази зала. Той визира Бойко Борисов, Делян Пеевски Слави Трифонов и руския посланик Елеонора Митрофанова.

"Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него", каза по адрес на лидера на ГЕРБ премииерът.

"Правосъдието дойде, българският съд обяви ареста на лидера на най-голмата опозиционна група за незаконен и неграмотен, неграмотен, трети път", отвърна му Биков. "Вие никаква история не пишете, бъдете сигурен. България има над 90 правителства, вашето може да остане само като парадокс и анекдот. В историята пише обикновено за някой, който е направил нещо", отвърна Биков.

"Евентуално, ако някой чукне в интернет, ще ви намери там. Но не обиждайте тази сграда, защото тя е доста обидена през последните месеци", отбеляза Биков.

В отпор на трбуната излезе Асен Василев. "Спомням си една ваша книга - "Карикатура на диктатор". Как станахте вие карикатура на този диктатор?", попита финансовият министър.

"Апелирам да се спрат личните нападки и обиди", намеси се Мирослав Иванов, който води заседанието и даде думата на Биков за реплика.

"Г-н Василев, не е книга, а е статия, аз пиша статия до ден-днешен. И ако започнете да ги четете, можете да разберете защо ви се случва това, което ви се случва в момента", отвърна депутатът от ГЕРБ.

"До това какъв съм станал, това не е ваша работа. Кога започнах да симпатизирам на Борисов? По времето на управленето на вашите партньори от БСП - тогава разбрах, че голямата промяна е обикновено подмяна и стига до крах. С всеки изминал ден вие изглеждате все по-нещастни", добави Биков.

"Това ние да се оплакваме от вас, е все едно някой производител на ток да се оплаква от цената на тока", направи сравнението Биков. Той каза още, че за една година ГЕРБ е стегнал структурите в партията и "сме готови да управляваме още веднъж, не е задължително да се случи". "Г-н Василев, Вие имате слабо чувство за хумор, не го използвайте, защото не ви върши работа", завърши изказването си Тома Биков.

Не очаквах този дебат да покаже на показ лекьосаните парапети на властта. Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обобщи разискванията по вота на недоверие към правителството. Искането за оставка беше внесено от ГЕРБ-СДС.

"Един час премиер и вицепремиерът разказват неща от кухнята до степен, в която е замесен президентът на републиката", коментира Атанасова. Тя цитира думи, за които вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов твърди, че са изречени от премиера Кирил Петков: "Ако падне кабинетът, ония отсреща ще разплаща". Преди изказването на Атанасова, Караджов и Петков си разменяха реплики относно парите за поддръжката и ремонта на пътищата и за фирмите в бранша.

"И вие имате самочувствието да говорите за мафия, вие ли - човекът, който наруши конституцията с първия си сблъсък с клетвата. Вие ли ще говорите за нулева толерантност към корупцията, корупционери", обърна се председателят на ГЕРБ-СДС към премиера Петков и членовете на кабинета, които присъстваха на извънредното пленарно заседание.