Тереза Мей пристигна в Брюксел, където по-късно ще се изправи пред лидерите на 27-те държави от ЕС в опит да постигне невъзможното. Тя трябва да ги убеди да отсрочат излизането на Обединеното кралство от ЕС с три месеца.

Това на практика не решава нищо, отговориха най-влиятелните сред европейските ръководители. Меркел обяви ,че за нея 29 март 2019 година си остава датата на Брекзит, макар че се зарече, да направи всичко, за да има сделка между Брюксел и Лондон. Това е лесно за обещаване, защото не зависи нито от Германия, нито от ЕК, а от британските депутати.

Еманюел Макрон предупреди, че ако британският парламент отхвърли за трети път споразумението с Брюксел, Великобритания ще напусне ЕС без сделка. Явно е,че нито Германия, нито Франция виждат смисъл в искането на Мей.

Снимка: Официален сайт

Днес стана известно, че и в Обединеното кралство мислят по подобен начин. Британските власти възнамеряват да задействат извънреден план за Брекзит без сделка, в случай че с ЕС не бъде договорена нова дата за напускането на Великобритания, съобщиха британски медии.

Според писмо на Стивън Баркли, министър по излизането на Великобритания от ЕС, т.нар. "Операция "Йелоухамър" за ръководство и контрол на структури ще бъде задействана изцяло на 25 март, освен ако между Обединеното кралство и ЕС не бъде договорена нова дата за напускането", пише в писмото на Баркли до членове на кабинета, съобщи уебсайтът inews.co.uk.

Говорител на ведомството на Баркли заяви, че "правителството не прави коментари" по изтичания на документи. Днес обаче председателят на Камарата на общините Андреа Ледсъм съобщи публично, че правителството се подготвя "да гарантира важните служби да продължат да работят" при евентуално излизане от алианса без сделка. 

Според изтеклия документ Операция "Йелоухамър" се съсредоточава върху решаването на проблеми при твърд Брекзит в средно- и дългосрочен план. Друга правителствена структура работи още от юни м.г. върху план за преодоляване на преките и незабавно възникнали последици от напускане без сделка, припомня уебсайтът.

Ведомството на Баркли съзира 12 сфери под риск при твърд Брекзит: транспортни системи, преминаване на хора и стоки през границата, здравни услуги, енергетика, доставки на храна и вода, правоприлагане, национална сигурност, банково и финансово дело, Северна Ирландия, задморски територии, коронни владения, граждани на Обединеното кралство в ЕС. Операцията, ръководена от кризисна служба към правителството, ще координира работата на 30 органа на централното правителство, 42 местни организации в Англия и Уелс и също толкова на брой в Шотландия и Северна Ирландия, задморските територии и коронни владения, както и на обекти от промишлеността. 

За функционирането на операцията ще бъде използвано съществуващо законодателство за евентуалното снабдяване приоритетно с горива на важни услуги. Като крайна мярка правителството може да прибегне до закон от 2004 г. за непредвидени ситуации и да въвежда временно законодателство, уточнява уебсайтът inews.co.uk. 

Това показва колко сериозна е ситуацията в момента. За това говори и британският бизнес. Конфедерацията на британската промишленост (CBI), представляваща работодателите в страната, и Британския конгрес на профсъюзите отправиха съвместен призив към премиера Тереза Мей да измени подхода си към Брекзит, предаде Ройтерс. 

Организациите предупредиха, че рискът британската икономика да понесе тежък удар, е нараснал. "Страната ни е изправена пред извънредно положение в национален мащаб. Решенията от последните дни станаха причина рискът от излизане от ЕС без сделка да нарасне", се посочва в съвместното им писмо до Мей.

"Компаниите и общностите във Великобритания не са готови за този изход. Шокът за икономиката ни ще бъде усещан и от идните поколения", допълват те. 

 Какво ще се случи днес? Тереза Мей ще говори пред европейските лидери, след което ще напусне залата и ще ги остави да вземат решение. Тя ще поиска отлагане на Брекзит, като сроковете ще бъдат предмет на обсъждане. Какво са решили евролидерите, ще знаем по-късно тази вечер, когато Туск, Юнкер и Мей ще дадат пресконференция за резултатите от обсъжданията на последните искания на Великобритания.

Дори Тереза Мей да успее да убеди европейските лидери и постигне отлагане на Брекзит, тя ще трябва да се изправи срещу депутатите, които отхвърлиха два пъти нейното споразумение и няма гаранция, че няма да го направят за трети път. Ако това се случи, никой не знае какво следва-отмяна на искането на напускане на ЕС, Брекзит без сделка, оставка на Мей и нови избори са сред възможните варианти. Всичко ще се реши до няколко дни и Меркел може да излезе права-29 март наистина ще е денят на Брекзит.