Според Татяна Буруджиева подадената оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова засега не върви по процедурата, или поне няма такава информация. В интервю за Dir.bg тя обръща внимание, че започва отлагане във времето, което също не говори за това, че може да очакваме реална оставка. Освен това Корнелия Нинова има абсолютно легитимен аргумент да се яви отново в надпреварата за прекия избор на лидер на БСП, тъй като няма изпълнени мандати, заявява Буруджиева. "Независимо от това дали ще си смени или не ръководството БСП, в левицата трябва да се свърши апостолска работа. Отдавна е скъсана връзката с левите хора и трябва да се започне отначало", заявява Буруджиева. Относно предложението на БСП за бъдещ технически кабинет, Буруджиеа е повече от критична. Тя също напомня, че БСП на практика никога не са затваряли вратата към властта. 

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че подава оставка, сама отчете, че тези избори са катастрофални. И друг сме чували подобни решения от нея, ще се реализира ли този път оставката? 

- Нямам представа дали ще се състои. Би трябвало да се случи, след като се обявява публично и на пресконференция. Но от друга страна имаме спомен за една обявена оставка пак на пресконференция, която се оказа, че не е подадена по надлежния ред и съответно въобще не беше и изпълнена. Така или иначе нямаше оставка в крайна сметка. И виждам, че по мрежите доста хора от БСП дискутират точно този момент, че отново на пресконференция е заявена оставката. Надявам се г-жа Нинова, централата, ръководството на БСП да информират всички надлежно по повод на това дали оставката е подадена по надлежния ред, за да се счита наистина за подадена, защото БСП и уставът на БСП като партия си имат някаква процедура, по които тези неща се извършват. Засега не вървят по тази процедура или поне нямаме информация да вървят по тази процедура, което създава и повод за спорове и вътре сред хората в БСП, доколкото може да се проследи в мрежите. Оставката на един лидер по принцип се подава относно резултата, който иска да постигне. Засега най-ясният категорично постигнат резултат, който можем да твърдим, че има тази оставка, е, че г-жа Нинова има абсолютно легитимен аргумент да се яви отново в надпреварата за прекия избор за лидер на БСП, тъй като няма изпълнени мандати. 

- А има ли някакви срокове за свикване на Национален съвет, който да реши за оставката, а след това и евентуален конгрес през октомври, както самата Нинова обяви? 

- Аз мисля, че няма такива срокове, тъй като става въпрос за екстрена ситуация за подаване на оставка в извънредна ситуация. Всеки документ описва как се действа в нормална процедура. Всяка екстрена ситуация изисква решение, което да се предложи. И беше предложено веднага решение да се свика Националния съвет. Но виждам също така от дискусиите в мрежите, поне хора са снимали SMS-ите, от които се вижда, че има съобщения за свикване на Национален съвет, но първо е обявен за 15-и, а след това са получени съобщения, че се свиква на 26 юни. Започва едно отлагане във времето, което също не говори за това, че сериозни последици може да очакваме от обявяването на оставка. 

- "Левицата" и "Солидарна България" също не постигнаха добри резултати. Какви са шансовете на лявото и какво трябва да направят там отделните политически субекти, за да успеят? 

- Аз мисля, че резултатът на "Солидарна България, особено в София, където те имат удивителен резултат - по-нисък от 10 000 гласа, трябва най-накрая да накара всеки един от фигурите вляво, дали е в една или друга партия, отцепва ли се, създава ли нова, явява ли се или не на избори, да се върне към някои ключови принципи, които лежат в мотивацията на левите избиратели и определят тяхната активност и подкрепа.

Първият такъв принцип е, че левият избирател е който винаги се стимулира, активизира и  показва много високи резултати, когато е убеден и е влязъл в кампания на обединение. И виждаме, че резултатите на кметски избори, където представителите на "Солидарна България" постигнаха изключително висок резултат, много, много пъти надхвърлящ резултатът на БСП, доказва моята теза, че левите хора независимо от това колко активно иначе гласуват за една или друга лява партия, организация, както и за БСП като най-голяма партия в лявото пространство, са силно мотивирани и много активни, когато виждат едно обединение, когато виждат желание да се дискутират проблемите на хората и левите политики, а не взаимоотношенията и разправиите вътре вляво.

Това, разбира се, е характерно и за десните избиратели. И те не харесват, когато вместо да се обръща внимание на тях, фокусът е върху взаимоотношенията и тегобите на самите политици. Това е един основен принцип - левият избирател е винаги отворен, търсещ, желаещ това отваряне, контакти, обръщането към цялото общество, защото това е част от смисъла и характера на левите ценности или лявата идеология. За да изглеждаш ляв, за да покажеш на хората и да ти се доверят, че точно ти ще правиш леви политики и ще изразиш техните интереси, се изисква един друг формат на участие и друго взаимоотношение по време на кампанията и отношение към всички в лявото пространство. Нещо, което не видяхме на тези избори.

Още от самото начало аз бях много скептична, че са надценени възможностите на "Солидарна България", както и се оказа категорично. Според мен, техният резултат и това, което се случи между прогнозите и резултата при тях, говори за проблем в работата на социологическите агенции. Защото не може системно и толкова упорито няколко изследвания, няколко агенции да дават такива високи възможности, даже някои им даваха 6% и ги прехвърлиха, а фактически се получи съвсем друг резултат. Според мен имаше проблем, дали в извадката, дали са натегнати някакви филтри, не мога да кажа, колегите могат да кажат по-добре, но според мен, ако говорим за провал, това беше в някои агенции на "Солидарна България", в други на "Синя България".

Като че ли пристрастията взеха надмощия над професионализма. Защото и в двата случая имаше агенции, които даваха много, много по-висок резултат, отколкото реално възможното. И докато при "Синя България" беше ясно, че в София са концентрирани техните гласове и техният проблем е дали ще могат в страната да получат резултати, това беше съмнението в мен относно техния резултат. Докато за "Солидарна България" бях дълбоко убедена, че тръгвайки по този начин с кампанията, вкарвайки тези теми, включително персоналните атаки да се занимават избирателите с това какви са взаимоотношенията с лидера на БСП и всякакви такива неща, всичко това буквално подкоси кампанията, отряза им краката до коленете и я направи куца, трудно прохождаща.

Нататък вторият принцип е, че левите гласове не могат да бъдат събрани без сериозно наличие на мрежа, на организация. По принцип левите партии, след тяхното възникване още преди век и половина, това са тип масови партии. Левите ценности намират изражение в една друга организационна форма и за разлика от десните партии, които са фокусирани в центъра или около индивидуализма, ключово важно при левите партии за постигане на успех е да се види този екип - това сътрудничество вътре на терен, на място. Тук станахме свидетели по-скоро на взаимни битки и как да прецакаме другарчето.

И на трето място бих казала, че не бяха уцелени добре и самите послания, формата. Поставянето на посланието в рамка, която обяснява разбирането на хората и фокусира вниманието върху конкретните детайли на посланието, което можем да го видим и в клиповете, като че ли отделните послания в детайлите нищо не могат да кажат, като цяло абсолютно невъзможно да постигат ефективност. 

- А виждате ли все пак нов лидер на БСП, дори през октомври, и евентуално обединение на лявото? Само Нинова ли е пречката за обединение? 

- Не мисля, че единствено Нинова е пречка за това. Първо за процесите на разделение в лявото и на доста сериозен разпад вътре в левия електорат. През 90-те години левите и десните избиратели бяха около 2 милиона. Разбира се, тогава гласуваха около 4 500 000 души. Но така или иначе, докато десните запазиха това по-голямо присъствие, левите постоянно се свиваха заради това роене, проблемите вътре в партиите, които не започват от Нинова и не бива да бъде натоварвано това ръководство. То просто има шанса тук днес и сега в крайна сметка да бере плодовете на резултати и проблемни тенденции, които бяха започнали преди доста време.

Проблемът, който създаде това ръководство на БСП, е скоростта, с която започнаха да развиват процесите на разпад. Ускорението стана много голямо. И в последните четири години ние виждаме резултата от това ускорение, което започна с идеите как се ръководи, какво трябва да правим, как се менажират взаимоотношенията и самото поведение на БСП. Резултатите ги виждаме след година - две - три.

Процесите, които се развиха, и резултатите, които се постигнаха от това ръководство на БСП в последните 7 години, в които Нинова ръководеше, се видяха. При пречистването и изчистването или очистването на БСП, което беше характерно за това ръководство, не мисля, че мога да си спомня година, в която да нямаме някакъв тип метла, която да мете и вътре в самото "Позитано" или по организациите на терен. По повод на това кой е виновен, всеки, дето се казва, е дал неговия дял, но това, което постигна това ръководство на БСП, е, че така изградени организациите по места, така разградени и разделени хората, така да се каже, включително вътре актива и самите симпатизанти, мисля, че тази БСП може да се управлява и ръководи само от г-жа Нинова. С което искам да кажа, че независимо от това дали ще си смени или не ръководството БСП, онова, което трябва да се случи в левицата, е апостолска работа. Отдавна е скъсана връзката с левите хора и трябва да се започне отначало.

Както казваше един колега от Швеция, голям специалист по стратегии на предизборните кампании, на въпроса ми "какво да правим, ето хората не искат да гласуват, да ги мотивираме", краткият разказ беше, че е "като в любовта, веднъж, като възникне съмнение, трябва да се започне отначало изграждане на доверието". В лявото това е единственият път, според мен. Този път минава през нови лица, които да създадат нова енергия и с помощта и опита на всички стари, изпокарали се, отлюспени кадри, да се опитат да съградят нещо, което е доста по-единно и което видяхме и в последните избори в София. Една политическа кампания, абсолютно политически идеи и ценности, водещи към конкретни леви политики. Видяхте, че има много енергия дори в една София, която никога не се е считала за лява. 

- БСП заговори за технически кабинет, възможен ли е такъв? 

- Аз не знам какво значи това технически кабинет. Вярно е, че Калоян Методиев е наш възпитаник, може би някъде нещо сме го научили, което аз съм пропуснала. Технически кабинет по логика означава хора, на които да дадем функции и те чисто технически да ги изпълнят - без ангажираност и отговорност за конкретни политики. Това е като технически секретар. Мисля, че няма такова правителство на света, защото колкото и технически да е един такъв министър, започвайки да работи като министър, той върши политическа работа. Това не е техническо. Все едно да оставим само секретарките в едно правителство. Това, което логично можем да изнесем като смисъл, е да няма никаква политика вътре, щом ще е технически. Какво ще е това правителство, дето няма да прави политики, аз не знам. Символично означава, че БСП ще се включи или подкрепи едно правителство, в което няма да излизат напред политически фигури и което няма да бъде директно обвързано с политиката на една или друга партия, вероятно ще има технически списък какво точно ще правят. БСП никога не е твърдяла и поне това, което аз съм чувала и чела от изявления на ръководството и на парламентарната група на партията, че са против участие във властта. Те са правили някакви червени линии, но включително и когато се разговаряше и се водеха тези дълги разговори за създаване на правителство, което се роди под формата на някаква сглобка, дори тогава БСП каза, че участва във всички разговори. Те никога не са затваряли вратата към властта, според мен.