„За“ гласуваха 119 народни представители, един гласува „против“, а 21 се въздържаха.

С промените от закона се изключва закупуването от болниците на лекарства за редки заболявания без алтернатива в страната, но са
жизненоважни за определени пациенти. Това са лекарства, които не се разпространяват на българския пазар, но са разрешени за употреба в ЕС.

Според вносителите от ГЕРБ провеждането на обществена поръчка за тези лекарства, дори във възможно най- кратки срокове, има отрицателно отражение върху лечението на пациентите.

Целта е да се осигури навременно лечение на пациенти, които заболявания са без налична терапевтична алтернатива на територията на България. Тези лекарствени продукти се прилагат предимно за лечение на редки заболявания, при които започването на адекватна терапия не търпи отлагане във времето. Това налага осигуряването на необходимите медикаменти в изключително кратки срокове, се посочва в доклада на Комисията по здравеопазване.

"Целта на промените е да се осигури навременна терапия, основно свързана с лечението на пациенти с редки заболявания", каза Даниела Дариткова в рамките на дебатите.

От БСП призоваха към прецизиране на текстовете на промените.

"Колеги от ГЕРБ, не бяхте ли вие, които седем пъти гласувахте за мораториум върху иновативните медикаменти", попита Нигяр Джафер от ДПС.

"Колеги от БСП, вие които казвахте, че трябва да се осигури достъп на пациенти до медикаменти, сега сте разколебани", допълни тя.

Става дума за 70 жизнено важни лекарства

Гласуваната промяна ще съкрати времето за получаването на лекарствата поне
със 100 дни, обясни зам.-здравният министър Бойко Пенков след парламентарна
здравна комисия миналата седмица. Той посочи, че за година към здравното министерство постъпват по около 24 искания за снабдяване с липсващ медикамент, повечето от които са за малки пациенти. Последните два били за терапии, струващи съответно 2,8 млн. лв. и 700 000 лв.

70 жизнено нужни лекарства сега не се внасят у нас. Сред тях има и много евтини, и много скъпи, сочат данните на Българския фармацевтичен съюз.

Без централизиран търг дистрибуторите - често един-двама, може да надуват цените им за сметка на болниците, които ги плащат, смятат и от БСП.

Единодушно депутатите отмениха мораториума върху лекарства >>