Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи, че в разговор с представители на търговските вериги, ги е призовала приоритетно да зареждат родна продукция в магазините си. Това стана по време на видеоконферентен Консултативен съвет по животновъдство.

По думите й, това е един от начините да се подпомогнат земеделските стопани и да се сведе до минимум загубата на продукцията им. Министър Танева е коментирала, че в момента родните производители изпитват затруднение при реализацията на продукцията си, тъй като заради COVID-19 всички фермерски пазари са затворени. "Имаме уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо", е казал земеделският министър.

Десислава Танева е информирала животновъдите, че до няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена информация за производители, които извършват онлайн доставка. По този начин искаме да улесним и потребителите при намирането на възможност да си поръчат българско производство, което да им бъде доставено до дома, посочи министърът.

Представителите на сектор "Животновъдство" са били запознати и с хода на Кампанията по директни плащания 2020. Танева е заявила, че на този етап МЗХГ не предвижда удължаване на кампанията, защото това ще доведе до забавяне на бъдещи плащания. Направена е организация заявленията да се подават и електронно. Всички земеделски служби работят при спазване на указанията на здравните власти и земеделските стопани, които нямат възможност да подадат електронно, могат да отидат на място. "Близо 20 пъти е нараснал броят на подадените заявления през електронната система за една седмица", е отбелязала Танева.

По време на срещата е бил търсен механизъм безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други дейности в сектор "Земеделие". Министърът на земеделието е коментирал, че работният процес във фермите трябва да продължи и да бъдат спазвани всички изисквания за дезинфекция и социална дистанция.