Не съм в конфликт на интереси, заявява министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос от народния представител Румен Гечев, относно възможен конфликт на интереси при реализацията на Рамково споразумение между Министерството на отбраната и обединението "Български безпилотни летателни системи", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Изпълнителят по договора за доставка на безпилотни летателни системи е поискал индексиране на цената за доставка, но искането му не е удовлетворено, допълва министърът на отбраната.

По време на дебатите по вота в парламента вчера министърът на отбраната отхвърли обвиненията на БСП за конфликт на интереси при поръчката за дронове за българската армия. Сега от пресцентъра на МО публикуват и писмен отговор на Тагарев на въпроса на Румен Гечев, след като днес не се състоя предвидения парламентарен контрол, защото парламентът не успя да събере кворум и председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи следващото заседание за сряда.

От Министерството на отбраната уточняват, че във връзка с поредното отлагане на възможността за отговор в рамките на парламентарен контрол и с цел да се избегнат всякакви по-нататъшни спекулации в публичното пространство за предполагаем конфликт на интереси, министърът на отбраната Тодор Тагарев отговаря на парламентарния въпрос, внесен на 18.09.2023 г.

Д-р Стоян Аврамов, управител на фирма "Телесис" ООД, част от консорциум "Български безпилотни летателни системи", е съдружник в малка фирма, управлявана от съпругата ми, макар и с минимален дял, и фактически не участва в нейното управление от поне 20 години. По-важното е, че аз, съпругата ми или съответната фирма нямаме никакъв интерес или принос към дейността на фирма "Телесис".

Познавам д-р Аврамов отдавна - той е изключителен експерт в няколко инженерни области. Преди около 15 години създава дрон с реактивен двигател, и съответни системи за навигация, управление, реалистична имитация на цели за ракети с топлинно и с радиолокационно насочване, регистрация на данни, комуникация в реално време, обективен контрол и следполетен анализ на данни. Бих се гордял, ако имах принос към тези разработки, но нямам. "Телесис" има успешно изпълнени: четиригодишен договор с МО от 2011 г. и четиригодишен договор от 2017 г., обяснява Тагарев.

Процедурата, за която питате, е стартирала с пазарно проучване през 2019 г. и обществена поръчка от 2020 г., подновена през септември 2021 г. Заявленията за участие са подадени през ноември 2021 г., а оферти - на 08.03.2022 г. След обжалване в Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, комисията в МО е приключила своята работа на 19.04.2023 г. с доклад, утвърден от министъра на отбраната.

На 03 май 2023 г., т.е. повече от месец преди да стана министър на отбраната, е обявено решение, с което за изпълнител е определено Обединение "Български безпилотни летателни системи". Цитирайки високия процент инфлация за времето на процедурата и съществено увеличените цени на основни стоки и материали, формиращи стойността на договора, на 18.07.2023 г. другият партньор в обединението изпраща предложение за индексиране на цената за доставка на безпилотните летателни апарати. Искането не е удовлетворено. С писмо ресорният заместник-министър на отбраната информира обединението, че предложението за индексация е неприемливо, добавя още Тагарев.