Няма да подам оставка, каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като по-рано днес към него бяха отправени остри критики от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане". Тагарев бе на изслушване в парламентарната комисия по отбрана във връзка с военната помощ на Украйна и процеса за придобиване на трикоординатни радари.

Оставка, ама не сега

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на 6 март. Защо да подавам дни по-рано, няма никакъв смисъл, заяви военният министър.

"Има две политически сили, които са в основата на този кабинет. Всеки един министър трябва да има доверието на тези политически сили. Аз съм информирал и двете, че имам готовност да говоря в какъвто и да е формат.  Снощи по покана на лидерите на ПП-ДБ бях на тяхното събиране, изясних им всички въпроси, които ги интересуваха, доколкото може да се споделя информация по този въпрос, защото тук говорим за война", допълни Тагарев, цитиран от БНТ.

Той отговори и на критиките, че като министър не е свършил нищо в подкрепа на Украйна така:

"В евроатлантическата общност е престижно да се помага на Украйна. Тук може би има някаква борба кой има принос за този престиж. Аз бих казал, че принос има кабинетът. Ние работим с пълно разбиране, че трябва да помагаме на Украйна и разчитаме и на подкрепа в парламента, така че всички страни са важни и няма нужда да се борим кой повече помага", каза Тагерев.

Той изрази задоволство, че комисията по отбрана е решила да разгледа въпроса с това каква помощ предоставяме на Украйна.

"Помагайки ѝ, ние помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще имаме една по-добра сигурност в Европа. България е една от страните, които ѝ доставят пропорционално най-много помощ. Предоставили сме значителни обеми - над 7 хил. тона материални средства, основно боеприпаси. Ако ги смятаме във вагони - това са някъде 140-150 вагона. Предоставили сме десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и др. Ще продължим да правим това според нашите възможности", заяви той.

Според ГЕРБ и ДПС обаче той не е свършил нищо в подкрепа на Украйна.

"Трябва да има смяна, това е неработещ министър, за мен той не си е свършил работата", каза по-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за министъра на отбраната. По думите му министърът на отбраната не е предоставил БТР-ите, за които Народното събрание реши, че трябва да бъдат изпратени на Украйна.

"Сега му били виновни зам.-министрите, било му виновно МВР и всички останали. Само той работел на високи обороти. Толкова високи, че в Секретно деловодство има справка за това какво е свършил. И трябва да ви кажа, че аз не бих отишъл в Киев при Зеленски - в никакъв случай, ако не съм изпълнил решенията на парламента. А той не ги е изпълнил", категоричен бе Борисов.

"Нулева работа за Украйна, всичко досега, което беше свършено, беше свършено от парламента, Тагарев свърши една голяма нула, каза и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

"Тодор Тагарев трябва да си ходи по най-бързия начин от българската политика", смята и Борислав Гуцанов от "БСП за България".

Според "Възраждане" Тагарев трябва да бъде "обвиняем и съден за шпионаж в полза на чужда държава".

Всички евроатлантически партньори много харесват Тодор Тагарев, отговори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и добави, че не разбира желанието за неговата оставка.

Какво дадохме на Киев и какво още може

Министърът на отбраната даде отчет на депутатите от комисията в каква степен са изпълнени решенията на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна, предаде БТА.

Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си.

Внесено е предложение от Министерския съвет и одобрението му от Народното събрание ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът.

Първият пакет военна помощ за Украйна, одобрен от Народното събрание в края на 2022 г., е изпратен, каза Тагарев. Повече от три седмици е отнело извозването на БТР-ите от различни места до място, където е удобно да бъдат натоварени на железопътен транспорт, каза министърът. Вече има ясен график по дни кога ще има влакови композиции, добави той. Решението за дефектните ракети за зенитни ракетни системи С-300 е изпълнено, посочи той пред депутатите.

Министърът обясни, че решенията на Народното събрание за оказване на допълнителна помощ от юни и ноември 2023 г. са съответно почти изцяло изпълнен и изпълнен в цялост.

Това, което предоставяме, е с различен приоритет, заяви министърът. Има средства, които заминават веднага със самолети. Има средства, които са с втори приоритет, и заминават с друг вид транспорт, има и средства, които са с още по-нисък приоритет, и за чието експедиране преминават месеци, обясни Тагарев.

Имаме готовност да провеждаме подготовка на украински военнослужещи на наша територия, но няма конкретна заявка, обясни министърът във връзка с решението на парламента, който разреши преминаването през и пребиваването на територията на България, с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка.

По-рано днес пред журналисти Тагарев каза, че до момента България е предоставила значителни обеми помощ. Предоставили сме над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси. Предоставили сме десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна. И ще продължим да правим това според нашите възможности, обясни министърът.