Независимо кой министър дойде след мен, той ще трябва да търси решения на същите проблеми, на които и аз. Това отговори министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на въпрос, зададен от журналисти, на откриването на изложбата "Българската армия - 20 години част от НАТО", което се състоя в Националния военноисторически музей.

"Министерството на отбраната не може да работи, без да има приемственост. Това е национална функция и национална отговорност, не е отговорност на една или друга партия", добави министърът в оставка и отбеляза, че решенията на проблемите трябва да бъдат взимани съвместно с политическото, военното и административно ръководство.

Тагарев добави, че той и екипът му работят интензивно за засилване на присъствието на НАТО на територията на България през следващата година.

"През последните месеци имаме голям напредък в процеса на планиране в НАТО - за изпълнение на регионалните планове на нашата територия, да бъде създаден национален щаб на сухопътна дивизия", отбеляза военният министър в оставка, цитиран от БТА.

Според него присъствието на съюзни структури в България увеличава националната сигурност.

"С тази война, която бушува толкова близо до нашите граници, разбрахме, че всяка държава е длъжна да инвестира в своите собствени възможности и след това, ако се наложи, всички заедно ще гарантираме общата сигурност", отговори министър Тагарев на въпрос, свързан с равносметката за двадесетте години членство на България в НАТО в контекста на войната в Украйна.

"Едно от постиженията от последните години е именно това - разбрахме, че трябва да инвестираме в собствената си армия. Дълги години тя беше пренебрегвана, бюджетът постоянно падаше. Сега вече тенденцията е обратна и въпросът пред нас е как да го използваме", добави той.

По думите на министър Тагарев членството на България в НАТО гарантира спокойствието на българските граждани с разбирането, че НАТО е съюз на единни, достойни членове, всеки от които трябва да се готви и всеки от които трябва да е готов да защитава себе си, и да помага за защитата на другите, когато това се наложи.

"В последните две години бюджетът за отбрана нарасна значително - тази година вече сме над два процента от БВП. Стартирахме няколко ключови проекта, подготвяме стартирането на други. Колкото и да не достигат парите, от гледна точка на материалната част, ние ще се модернизираме", заяви министърът пред журналистите.

"Проблемите с окомплектоването и задържането на качествени кадри в армията наистина остават, заедно със създаването на мобилизационен потенциал в армията, който се изчерпва поради включването на наборната служба и прекратяването ѝ в края на 2007 г.

По думите на министъра в оставка двукратното увеличение на заплатите на хората от отбраната - с 10 процента миналата година и с още 10 процента, считано от 1 януари 2024 г., няма да реши проблема с липсата на достатъчно кадри, но все пак ще бъде в плюс за решаването му, а търсенето на комплексни решения трябва да продължи.

Според министър Тагарев решаването на въпроса за мобилизационния потенциал на страната е сложен етап, който не може да бъде решен в условия на политическа неустойчивост.

"Решаването му изисква политическа устойчивост, ясна комуникация с политическите партии, с обществото, и намиране на една широка поддръжка, за да могат да бъдат взети адекватни решения", каза той.

Адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната на Република България, в навечерието на навършването на 20 години от членството на България в НАТО, пожела процентът от брутния вътрешен продукт за отбрана на България да достигне 2,5%. По думите му това ще спомогне за решаването на най-важните въпроси, свързани с отбраната на страната.