Около 6000 свободни места има в българската армия. Причините за това са пандемията от COVID-19, дезинформацията и демографията. Това обяви в предаването "120 минути" по бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев във връзка с проектобюджета за догодина, който бе представен от финансовия министър Асен Василев. 

"COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа - "не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате". Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва", обясни той.

По думите му по текущи разчети на бюджетната макрорамка 2,05 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъдат разходите за отбрана, а около една трета от тях ще бъдат за инвестиции.

"Не просто ще имаме пари, а и значителна част от тях ще бъдат за превъоръжаване, за модернизация на армията, за да може тя да се готви да воюва с нашите съюзници, за да гарантира сигурността ни", заяви министърът на отбраната. Той припомни, че през 2018 г. е приет план за нарастване на разходите за отбрана до 2 % от БВП. "Вървим по този план, даже тази година леко го надвишаваме, поне по прогнозите, зависи от ръста на БВП, ще видим какво точно ще отчетем", коментира Тагарев.

По повод искането на премиера Николай Денков президентът Румен Радев да освободи председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев министърът каза: "По нашето конституционно устройство Министерският съвет отговаря за формулирането и изпълнението на вътрешната и външната политика, включително политиката за национална сигурност и отбрана". Той уточни, че ДАНС и всички други служби, с изключение на "Военно разузнаване", което е на подчинение на министъра на отбраната, работят като част и в подчинение на Министерския съвет.

"Премиерът обяви много ясно, че е загубил доверието първо към зам.-председателя на ДАНС, след това и към председателя на ДАНС. Президентът отказва да освободи председателя на ДАНС", посочи Тагарев и допълни, че не си спомня друг път държавата да е била в такава ситуация.

Попитан за оценката му за военното разузнаване, което е на негово подчинение, министърът заяви: "Работя много добре, получавам много доклади ежедневно от "Военно разузнаване". Те са полезни за моята работа, за решенията, които трябва да взимам, за въпросите, които дискутирам. Нямам съществени бележки".