"За" гласуваха 110 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим депутат. "Против" бяха само от БСП - със 71 гласа. От ДПС напуснаха залата още по време на дебатите и заявиха, че няма да участват в гласуването, защото няма правно основание да бъде искана оставката на Жаблянов.

Лично председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на Патриотите и "Воля" за подкрепата и по-специално на Веселин Марешки, който не се поддал на заплахи, отправени от социалистите на председателски съвет - че ще поискат и неговата оставка, ако даде вота си срещу Жаблянов.

От ГЕРБ изтъкнаха три мотива за оставката му - това, че социалистът се обяви срещу договора с Македония, наричайки го "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина", това, че не е зачел авторитета на НС, възпрепятствайки отдаването на почит към паметта на жертвите на комунизма, както и това, че нарече Народния съд "необходимо и неизбежно правосъдие".

Самият Жаблянов изнесе пламенна реч, която започна с думите "Другари и другарки, социалисти и антифашисти" и заяви, че мотивите на управляващите са "политически произвол и фактологическо слабоумие". Това предизвика остра реакция от редиците на управляващите, като Владимир Тошев го нарече "дървена комунистическа глава" и се извини, ако това се смята за псувня.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова пък обвини ГЕРБ, че това е отмъщение за оставката на Димитър Главчев като председател на парламента и се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург. Още вчера тя каза, че партията няма да издига друг свой член на мястото на Жаблянов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък съзря интрига - според него Жаблянов правел заявка за лидерския пост в БСП.