Трите сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев, който в проектокабинета на "Има такъв народ" беше предложен за силов виципремиер и вътрешен министър, ще бъдат разгледани по същество.

Проверка на заместник-ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Николай Витанов е установила, че те са допустими, съобщиха за "Хоризонт" от висшето училище. В проверката, освен Витанов, са участвали и юрист от правния отдел на университета и специалист от отдел "Човешки ресурси".

Трите сигнала вече са изпратени на Етичната комисия на Алма Матер, която трябва да установи дали Илиев е плагиатствал от колегата си доц. Наталия Киселова.

Проверката ще се извърши по приети наскоро нови правила. Очаква се тя да отнеме най-малко три седмици, а Петър Илиев ще има възможност да се яви пред Комисията, да представи или да поиска събирането на доказателства.

Преди дни - в интервю за "Нова телевизия", Илиев заяви, че сигналите са недопустими и постави под съмнение както правилата, по които работи Етичната комисия, така и обективността на някои от членовете ѝ.