Опашки от членове на секционни избирателни комисии се извиха в няколко града в страната след края на изборния ден. 

В Кърджали изнервени и премръзнали хора стоят на опашка повече от час и половина, за да влязат в сградата на Районната избирателна комисия, която се намира в драматичния театър "Димитър Димов", предаде БНТ. Традиционно се случва това на избори, въпреки че този път бяха определени буферни зони на топло, където хората да изчакат реда си, за да предадат изборните протоколи и книжа.

Представителите на СИК обаче не са били информирани за буферните зони и автомобилите са ги оставили навън.

По информация на МВР, изборите "2 в 1" в Кърджали са преминали без нарушения на обществения ред. Право на глас имаха близо 262 хиляди избиратели. В Районната избирателна комисия са постъпили общо 4 жалби. По всички тях са извършени проверки, като една е препратена по компетентност до Окръжна прокуратура. Останалите три жалби са отхвърлени от РИК или са оставени без уважение.

Опашка от чакащи представители на секционните избирателни комисии се образува пред зала "Васил Левски" в Сливен. Причината е, че някои от тях не са спазили указанията за подредбата на документите в различните чували и вътре ги пренареждат наново. Това обясниха от РИК и обявиха, че ще търсят вариант хората да не чакат отвън.

"Комисиите в бързината си не подреждат правилно, които не са използвани бюлетините и всъщност, за да може да се предадат те отново ги пренареждат вътре в чувалите.", каза говорителят на РИК Минко Стефанов. 

Опашки се извиха и в Стара Загора, като според членове на СИК, има и припаднал човек. Пешеходната улица в града буквално бе запушена от хора, които чакаха, за да предадат протоколите. Около 23 часа те бяха над 300. Над 15 екипа приемат документите. Няма да бъдат допускани членове на избирателни комисии, които са под трима, това е едно от изискването. Това е една от причините за забавянето.

Във Велико Търново броенето на контролните разписки от машините забави средно с час и половина предаването на изборните книжа в Районната избирателна комисия и предизвика недоволство в изборните състави.

Няма разминаване на разписките с протоколите от машините, но отнема време броенето на 50 купчинки с контроли за двата вота, коментираха Ана Атанасова и Димитринка Бояджиева, председатели на секционни комисии във Велико Търново.

Пет от секциите са работили на много ниски температури, заради неотстранена трети ден авария на парното в Двореца на културата и спорта във Велико Търново, сподели Боян Бейков, председател на изборна секция там.

"Умряхме от студ в Спортна зала, не го пожелавам на никой да ходи там. Изкарахме с достатъчно горещи напитки, чай и кафе", каза той.

В София приемането на документите от секционните комисии протича сравнително спокойно. Организацията е стройна, но преброяването ще протече бавно. Причините - първо, че изборите са 2 в 1, второ - в петък ЦИК реши да има 100% контролно преброяване на разписките от машините.

1700 СИК ще трябва да предадат своите документи тази вечер. 1200 от тях са в зала "Арена Армеец", а 500 - в зала "Фестивална".

Има и нарушения на изборния процес. От 23 РИК - София съобщават за над 100 сигнала за нарушения при гласуването.

Повечето от тях са свързани с объркването на хората при машинното гласуване - много граждани са избрали да гласуват само в единия избор, вместо и в двата. След като им е бил отказан втори опит - са се разгневявали и са късали бюлетини. Имаше и случай, при който жена изяде разписката си.