Депутатите избраха Стою Стоев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси.

Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии, посочи Кристиан Вигенин от "БСП за България". По думите му в дългата традиция на българския парламент резултатът от формирането на комисии винаги е било на база съгласие, постигнато между парламентарните групи, или на база на управляващо мнозинство, което дава насока за това кои са важните за него комисии и респективно кои комисии могат да бъдат поети от опозицията. В последните години в ситуация, в която българският парламент на няколко пъти вече няма ясно изразени мнозинства, винаги тези решения са взимани на база съгласие между политическите групи и разговори между всички политически групи, отбеляза Вигенин, цитиран от БТА.

Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание, от ГЕРБ и "Продължаваме Промяната"-"Демократична България" да правите такива сепаративни споразумения, които са против Конституцията и правилника на Народното събрание по принцип, против духа на Конституцията и правилника, коментира той. И добави - "събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание".

Затова ние гласувахме "Против" това предложение да влезе в дневния ред и това г-н Стоев да оглави тази комисия - не защото имаме сериозни колебания по отношение на неговите качества, тепърва ще видим какви са те, но защото смятаме, че по този начин не е редно да се структурира оперативната работа на Народното събрание, обясни Вигенин. Той изрази надежда това да е за последно не само в този, но и в следващи парламенти.

Знаете, че подобни договорки за ротиране, избиране на председатели и любовен танц, унизителен, между две парламентарни групи, противоречи на духа на Конституцията, на парламентаризма, каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Според него това, което са наблюдавали в момента, и срещу което са гласували "Против", е "поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент, към българския народ", защото същите тези две парламентарни групи са загубили три седмици да се надлъгват с правене на правителство.

Междувременно в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че законите на Крум Зарков трябва да бъдат приети. "Поел съм ангажимент пред евроатлантическите ни партньори", добави Борисов. 

Относно заявката на Габриел за искането на освобождаването на Иван Гешев Борисов отбеляза, че неговата оставка е била искана от много време, но досега скандал не е имало.

"Именно затова този скандал, който се води, ни прави по-твърдо убедени, че политическата класа трябва да се меси само чрез Конституцията и законите. И ако върнете ретроспекция назад - ние само това сме говорили", категоричен беше лидерът на ГЕРБ и продължи:

"Законите на Крум Зарков от месеци чувате от мен и от партията, че трябва да бъдат приети. Те дават възможност в такива ситуации да се търси контрол, проверка, механизъм и всичко останало. Това сме казали. Ако това е предизвикало някакви реакции, това си е тяхна работа, не е наша".

Борисов обясни, че е поел ангажимент пред евроатлантическите си партньори и пред западните посолства законите на Крум Зарков да бъдат приети. 

По думите му ПП-ДБ нямат мотив да казват, че има криза в доверието, след като ГЕРБ са гласували председателя на правната комисия.

"Но всеки разумен разбира - ако не стане с първия мандат, няма да стане и с втория. Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи да търси значението, по което може да се направи правителство. Надявам се на разум на цялата политическа класа. Днес им показахме, че на нас може да се има доверие", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Ако не стане с първите два - как? С мандата на госпожа Нинова, която дойде сутринта на разговори, след това говорихме вече като групи, изчистихме всички неща, след това изведнъж каза, че не ѝ харесва маниерът. Сякаш не тя от парламентарната група ми каза "Борисов, ти си виновен, защото не слагаш пет приоритета". А ние сложихме 15", отбеляза още Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че Мария Габриел е много опитна във воденето на преговори. "Подкрепата, която има тя в последните дни от нашите евроатлантически партньори е огромна", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Той обясни и че не се страхува от скандала в прокуратурата.