Министърът на икономиката Никола Стоянов отговори на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той я уличи в лъжа, когато по-рано днес председателката на социалистическата партия обвини служебния министър от трибуната на НС, че редовно не идва на парламентарен контрол. Нинова го укори още, че готвел голяма германска инвестиция за фотоволтаичен парк на язовир "Огоста", което било в нарушение на закона и процедурите. Затова соцлидерката заяви в пленарната зала, че Стоянов е опасен за националната сигурност. 

Стоянов пък й отвърна с цитат на Марк Твен:"Аз не съм от онези хора, които, изказвайки мнение, се ограничават до фактите."

"За пореден път г-жа Корнелия Нинова казва неистини. Днес - от трибуната на Народното събрание", реагира приемникът й на поста икономически министър.

"Изнесе поредната манипулация, която показва как "свободно" борави с информация по всички теми, но която може да въведе в заблуждение българското общество. Затова ще представя коректната фактология.

Накратко - бях обвинен, че системно не съм се явявал на парламентарен контрол.

Истината е, че за тези 8 седмици, в които работи Народното събрание, от парламентарен контрол съм отсъствал един-единствен път. При това информирах председателя на Парламента три дни по-рано, а поводът бе планирана важна среща със стратегически чуждестранен инвеститор и посланика на страна-член на ЕС, който го придружаваше", обяснява в профила си във Фейсбук икономическият министър.

Никола Стоянов подчертава, че нито веднъж соцдепутати не са го питали за язовир "Огоста".

"Във всички останали случаи съм бил на разположение на народните представители, но те са преценили да изслушат други министри в рамките за времето за парламентарен контрол. До този момент поставените към мен устни питания и въпроси са общо 7 (седем). А не десетки, както г-жа Нинова си измисли днес. Всъщност едва 2 от тях са зададени от нея и никое не касае язовир "Огоста", допълва още той.

"През този период съм участвал на 2 (два) блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и иновации, където всеки неин член е можел да зададе всякакви питания за дейността на министерството, което ръководя. На тези заседания са присъствали народни представители от БСП и г-жа Нинова е имала всички възможности чрез тях да постави своите въпроси към мен", продължава с фактологията Никола Стоянов.

Той се връща и към наследеното от Нинова в министерството на икономиката, като припомня, че по нейно време във ведомството са били сключени договори за адвокатски услуги в размер с една определена кантора на стойност 400 000 лв., както и че докато соцлидерката е била министър на икономиката са изплатени 800 000 лева обезщетения на освободени от нея служители.

"В заключение бих искал да успокоя г-жа Нинова, че към момента (за разлика от предходен момент на управление на министерството) се спазват всички законови разпоредби. Затова и никой инвеститор (независимо дали е чужд или български) не може да заобиколи нито една процедура или законово изискване", казва по отношение на язовир "Огоста" служебният министър.

"Надявам се съвсем скоро да имам възможността да отговоря на всички поставени въпроси към мен в пленарна зала. До тогава очаквам да не се спекулира по мой адрес, като се злоупотребява с трибуната на Народното събрание. Защото днешното поведение на г-жа Нинова силно напомня за един афоризъм на Марк Твен: "Аз не съм от онези хора, които, изказвайки мнение, се ограничават до фактите.", завършва позицията на Никола Стоянов.