Столичната община не съгласува, но и не забрани провеждането на заявеното шествие "Безсмъртен полк - България". По-рано столичните общински съветници от "Демократична България" призоваха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието в София.

В 9:30 часа шествието на "Безсмъртния полк" ще поднесе цветя пред Паметника на незнайния воин и ще се отправи към Паметника на съветската армия.

"Съгласно закона за събранията и митингите заповед за забрана може да се издаде, ако от правоохранителните органи бъдат предоставени несъмнени данни, че събитието нарушава обществения ред. Такива в установения по закон 24-часов срок не са получени", обясняват от общината.

На 5 май Столичната община е уведомила отново ДАНС и СДВР за заявеното шествие и това, че то няма да бъде съгласувано от нея. Поискани са становища и проверки, въз основа на които при необходимост да се приложи чл. 13 от Закона за събранията и митингите, а именно, прекратяване, уточнява "24 часа".

Шествието се провежда в Деня на Победата - 9 май. То се проведе и миналата година в София, въпреки войната. Организатор на събитието е фондация "Безсмъртният полк".

Организацията за тазгодишното шествие вече тече на специален сайт. "Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР. Използването на друг тип лозунги и слогани е препоръчително, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк", пишат организаторите.

Общинските съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България" - Варна изпратиха декларация и до кмета на Варна Иван Портних, с която настояха да бъде отменено шествието на Безсмъртния полк на 9 май и проявата да бъде забранена.

Те припомнят, че през изминалата година този военен парад е бил забранен в много държави заради агресията на Русия в Украйна, като кметът на Рига дори го нарече "фестивал на смъртта". На шествието в центъра на София имаше символи KGB и Z, руски знамена, портрети на Путин и Рамзан Кадиров, посочват в текста от ПП-ДБ.

"Това е ясен знак, че прояви, подкрепящи държава спонсор на тероризма, са неприемливи на територията на държава членка на ЕС. Само една от причините за забрана е обявлението за събитието, което гласи: "Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР"", гласи още декларацията.