Време е да мислим по различен начин, да говорим по различен начин и действията ни да бъдат насочени към решения. Това каза пред журналисти в Маджарово лидерът на "Български възход" Стефан Янев. Той бе в източнородопския град за традиционното национално тракийско поклонение, когато се отбелязва и Денят на тракийската памет.

Всичко е възможно в момента. Свидетели сме на една риторика, която в голяма степен повтаря тази от предизборната кампания, поясни Янев. Той съобщи, че ще участва в бъдещи възможни разговори за съставяне на кабинет в различни формати.

Защото в разговорите, в диалога е възможно да се получи онова, макар и минимално съгласие, по няколко важни за страната теми, които е необходимо да дадат основание за съставяне на кабинет. Тези дебати ще определят посоката и възможностите, подчерта Янев, като призова да се изчакат официалните разговори.

По думите му такава тема, която може да обедини обществото, е демографската криза, която вече има характеристики на демографска катастрофа.

На въпрос за темата "Русия - Украйна" Янев отговори, че има една разделителна линия: Искаме ли да участваме във война или не? Ако някой ме убеждава, че искаме да участваме във война, да дойде да го каже в парламента, да вземем политическо решение, и ако ще вървим на война, да вървим, посочи лидерът на "Български възход".