Американски сили да бъдат включени в българската батальонна бойна група - това вероятно ще поискаме в разговори с американските представители в НАТО, стана ясно от думите на министъра на отбраната Стефан Янев. За обрата в позицията си той съобщи пред генералитета по време на Годишната конференция на началника на отбраната.

Темата на двудневния форум тази година е "Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона".

Стефан Янев обоснова новопоявилата се нужда от американско военно подсилване с липсата на "артилерия с калибър", с каквато нашата армия не разполага.

"Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити, не говорим за нещо, което може да бъде създадено за два дни - говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване. С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Финалните решения ще се вземат след разговори на друго ниво", мотивира се военният министър. 

До момента той неведнъж повтори, че българският батальон е част от НАТО и няма нужда да идват други натовски военни сили на наша територия.

"Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили", констатира сега Стефан Янев.

"Днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война. Никой и по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена. Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност", заяви Стефан Янев.

"В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция", обясни за пореден път министърът. 

"Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и националноотговорно, посочи Янев.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов и министър Стефан Янев

Снимка: БТА

Той припомни, че в рамките за засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него. Министър Янев заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

 

Годишна конференция на началника на отбраната

Снимка: БТА

Според министъра на отбраната продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море.

Москва получава стратегическо предимство, заяви Стефан Янев, след като допреди седмици не намираше заплаха за нашата сигурност.

"Има 5 приоритета, върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 година", каза още Стефан Янев.

Още тази година да бъдат проведени конкурси за всички незаети войнишки длъжности. Янев не каза колко точно хора ще бъдат назначени. Привличането на нови хора ще стане и с вдигане на заплати и още по-големи социални придобивки за военните, разясни Янев.

Янев планира през 2022-ра да задвижи проекта за купуване на нови бронирани машини за Сухопътните войски, който се провали заради прекалено високи цени на фирмите производители. България бе в готовност да задели около 1 млрд. лв. за новите бойни машини, но офертите надхвърлиха сериозно лимита.