В момента разглеждаме три сценария как ще действаме, ако стане война в Украйна с оглед на напрежението с Русия. Българската армия и Въоръжените сили се подготвят за различни сценарии и смятам, че те могат да реагират адекватно на такъв тип сценарии в близост до българските граници. Това разкри в интервю по Нова нюз министърът на отбраната Стефан Янев. "Българската армия е призвана за това, да поддържа готовност, така че да осигури териториалната цялост на страната, суверенитета и националния интерес", добави той.

За целта правителството ще приеме национална позиция до три седмици, тъй като през февруари предстои среща на военните министри и българският трябва да представи какво ще бъде нашето поведение.

"Така че, трябва да има национална позиция по отношение какъв тип отбранителен потенциал ще имаме в случай, че тази криза ескалира и тръгне към различен развой", коментира той. "Решението ще бъде взето от българското политическо ръководство", категоричен беше министърът.

"В паметта на всяко едно поколение, чуе ли думата война, винаги търсим тези последствия, от които хората страдат. На практика никой не иска война, но тези неща се случват. И наша отговорност, като държава, е да вземем адекватни мерки и да бъдем подготвени за всички възможни сценарии. Дали би могло да е най-голямата война, която би могла да се случи на територията на Европа след Втората световна война, утрешният ден може да покаже друго", коментира Стефан Янев.

По повод изявления от най-високо държавно ниво на руски държавници, че България няма да бъде нападната, въпреки че е член на НАТО, Янев добави, че "освен пряко нападение, може да има други последствия. Дори да не бъде нападната България, последствията са икономически, има бежанци, което трябва да се вземе предвид и да имаме адекватна готовност". 

Янев беше категоричен, че стои на вече заявената си позиция, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО на наша територия, защото това ще вдигне градуса на напрежение. "Аз стоя зад думите си и мога да ги повторя", каза Янев. "В онзи момент не се налагаше, аз съм го обяснил пред МС и съм го аргументирал. Дали и какво решение предстои, ще разберем през следващите няколко седмици", допълни министърът на отбраната. Той отрече да има искри по темата между него и премиера Кирил Петков.

"Това, което е важно в случая за България - ние трябва да кажем ясно на българските граждани, аз заявих преди две седмици, решенията за това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия е национално наше решение, дали наши или чужди. Нашите войски са натовски. Стремежът ми е да променя начина на говорене и създаването за усещане за разграничаване на фили на нещо и фоби на друго. Когато говорим за национални интереси, моето желание е българите да се чувстват българофили", коментира Стефан Янев.