Не се чувствам като грешка в кабинета. Той (б.р.-Кирил Петков) направи внушение, че имам партия. Той не може да ме уволни. Аз бях освободен от НС. Нека поработи върху речника си. Това обяви бившият военен министър Стефан Янев пред bTV.

"Не се чувствам виновен, че съм свършил нещо нередно. Българският народ видя какво се случи. Разбрах за освобождаването си от съобщение. Заради една дума да искаш оставка на министър е... Това, което аз знам, е, че освобождаването ми е свързано с това какъв е националният интерес. Имаме различни виждания с премиера. И това бе с натрупване. Имал съм много разговори. На колегите министри съм обяснявал, че МО повтаря структурата на МС. Когато те правят промени, това е свързано и с МО. В МО има образование, здравеопазване, строителство и т.н.", добави Янев.

"Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика особено по Фейсбук", обяви Кирил Петков, когато преди дни поиска оставката на Янев заради негов пост, в който той нарече нахлуването в Украйна "военна операция".

След това Янев поясни, че с тези си думи е цитирал руския президент Владимир Путин.

"Няма как, когато умират хора, когато има хуманитарна катастрофа, когато се разрушава инфраструктура да търсим другите начини за изразяване. Когато използвах думата "операция" аз цитирах Путин и моята идея беше да намекна на нашите родни войнолюбци, че всъщност Путин оставя леко открехната вратичката за дипломацията. И този ден рано или късно ще дойде. Дали ще продължи 3 дни, 3 месеца или 3 години войната, идва ред на дипломацията", заяви Янев.