Оставям държавата в състояние, в което могат да се правят истински реформи. Това отговори на въпрос на журналисти служебният премиер Стефан Янев преди началото на днешното извънредно заседание на Народното събрание, на което трябва да бъде гласувано редовното правителство. 

Стефан Янев ще бъде премиер на отбраната в новия кабинет. 

Президентът Румен Радев заяви също на влизане: "Очаквам с нетърпение и надежда новия кабинет, ще ги оценим по тяхната работа".

"Още от днес трябва да започнем работа срещу вдигането на цените на тока, заяви лидерът на БСП в оставка - Корнелия Нинова, която е номинирана за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в кабинета на Кирил Петков.

"Трябва да продължат мерките за бизнеса, за да премине зимата по-спокойно. Първите 100 дни са за овладяване на кризата", допълни тя. Според нея много време е загубено през годината и трябва много спешно да се започне същинската работа. Ако гласуването на кабинета "Петков" мине, в парламента ще влязат трима нови депутати от страна на социалистите."Първото нещо, с което ще трябва да се заема в Министерството на икономиката на индустрията са язовирите", посочи Нинова.

Тя каза, че целта ѝ като министър ще бъде да не се отклонява от нито едно обещание, дадено към гражданите.

Снимка: БТА

Моята цел е да премахнем бюрокрацията, хората да могат да правят неща онлайн, да не се налага да висят по опашки, да обикалят между администрации, за да носят хартийки с печати, така че това са ни приоритетите - да спестим време и нерви на гражданите от цялата тая бюрокрация, с която те са свикнали.

Снимка: БТА

Това заяви в кулоарите на НС номинираният за министър на електронното управление Божидар Божанов, съобщи bTV.

"Ще започнем директно с работата - срещи по конкретни приоритети, например електронната идентификация", допълни още той и обясни, че най-вероятно първият му работен ден ще протече в администрацията на Министерски съвет, докато тече структурирането на новото министерство, което ще бъде създадено днес и след това държавна агенция "Електронно управление" ще бъде трансформирана в него.

По думите му след 4 години гражданите ще попълват много по-малък брой документи, като в някои случаи това няма да се налага изобщо.

Ще се опитам първо да облекчим ситуацията с наказателните процедури спрямо България в сектор околна среда. Това заяви номинираният за министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред журналисти в парламента. Сандов посочи, че негов ключов приоритет ще бъде посещението му в Брюксел следващата седмица, където ще се състои Съвет на министрите по околна среда.

България има 16 наказателни процедури в сектор "Околна среда" и се надявам, че след разговори по време на европейския съвет, ще получим толеранс, за да покажем, че ние имаме желание да се справим, каза Сандов.

Като конкретни задачи, Сандов открои конструирането на политически кабинет и анализ на най-спешните мерки. Той посочи, че като председател на Комисията по околната среда и води в предходния парламент се е запознал с всички наказателни процедури спрямо България.

"В някои от случаите става дума за елементарни действия, за които не е имало политическа воля да бъдат изпълнени. От друга страна има неща, които са свързани със законодателството и хармонизиране на българското законодателство с европейското", коментира Сандов. Той изрази надежда скоро да се формират постоянните парламентарни комисии.

Сандов подчерта, че не трябва да се гледа на Зелената сделка като на някакъв проблем, който възпира България. Относно въглищните централи в Маришкия басейн, Борислав Сандов каза, че технологиите за улавяне на въглероден диоксид били изключително скъпи.

"Ще излезе по-евтино, ние да плащаме на тези хора, без да работят, отколкото ние да прилагаме тези технологии", коментира той. Сандов каза, че могат да се използват всички алтернативни източници, но нямало да бъде справедливо, ако бъде направен толкова бърз завой. "Затова ние трябва да покажем какви са възможностите, какви са алтернативите, да начертаем план и да може всеки да е спокоен, че няма да остане извън борда", увери Сандов.

Според него въпросните централи ще затворят доста преди политическото решение, тъй като чисто икономически, те нямало да издържат. "Цената на квотите на емисии вече мина 90 евро. Това няма да е политическо решение, това ще бъде чисто икономическо решение. Затова е важно е ние да имаме план", допълни той.