Не, не бих взел отново Кирил и Асен, вече ги познавам, категоричен бе в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ лидерът на "Български възход" Стефан Янев, който бе два пъти служебен премиер, назначен от Румен Радев, а Петков и Василев бяха негови министри на икономиката и на финансите във втория му екип. в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Разривът между Радев и Петков се дължи на неспособността на Кирил Петков да формулира политики по който и да е въпрос. Неумението да се чуват чужди мнения и най-вече нежеланието да се разбере как функционира държавата, смята Янев.

Не ми е била целта да правя прогнози, които ще се сбъднат по такъв негативен сценарий, по който се развиха. Бях нападнат политически, едва ли не аз съм причината. По-скоро причината беше това, което наблюдавах като тенденция в отношенията между партиите, коментира Янев по повод предишна негова прогноза, че дните на сегашния кабинет са преброени.

"Още тогава - в края на февруари-началото на март беше ясно като цяло, от това как в Европа и в частност България, изпълнителната власт взимаше своите решения.

Възход на държавата не е възможен без баланс в политическите отношения", заяви Стефан Янев.

За газовите доставки Янев коментира, че до момента ЕК е давал сериозни лозунги как да се действа, а държавите са процедирали както намерят за добре.

Стигна се до момента, в който премиерът на Чехия обяви тези дни, че ЕС ще изключи газа от санкциите срещу Русия, допълни той.

С развитията в последните дни, на практика се показа начинът по който функционира тази коалиция от самото начало, а именно - безпринципност. Очевидно е, че този начин на говорене към потенциалния колега в коалицията няма как да сработи", заяви Янев, във връзка с изтеклите записи от заседанието на "Демократична България" в парламента.

Относно политическия си проект Янев каза, че вместо делението ляво-дясно, трябва да се търси ос по темата либерализъм -консерватизъм. "Има такава ниша, хората искат да бъдат представени и през теми като семейните ценности, традициите и духовността", заяви той.

"Скоро имаше един клип по телевизията, които демонстрираше млад човек, момиче или момче, каращо по магистралата с тротинетка. Това показва, че всичко ни е позволено. Консерватизмът означава точно обратното, да има правила и ред, които се спазват от всички", обясни Янев.

Целта на войната в Украйна е рано или късно да се седне на масата на преговори. Решенията трябва да дойдат по дипломатически път, продължаването на бойните действия означава нерешаване на икономическите въпроси и системата за доставки.

Когато дойде време за икономическо възстановяване на Украйна, най-голямата сметка ще бъде платена от ЕС и в частност от България. Трябва да имаме това в главата си", завърши лидерът на "Български Възход".