Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме, заяви премиерът Стефан Янев на извънреден брифинг в Министерски съвет днес.  

"Въведените мерки не са самоцел. Направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент. Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата", обясни Янев.

"Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност", допълни той.

"България се намира в момент на множество изпитания, които можем да преодолеем само с общи усилия. Изправени сме пред сериозни кризи, предизвикателствата са много и аз добре разбирам основанията за негативните обществени реакции", каза Янев.

"Няма да се оправдавам, нито ще защитавам безкритично действията на служебния кабинет. Да, направихме грешки, това да се греши е нещо човешко, но същевременно направихме и много положителни стъпки", заяви премиерът.

"Грешката ни е в това, че чакахме до последния момент, за да обявим тези правила", допълни той.

"Не може да говорим за локдаун, става въпрос за меки мерки", заяви Янев.

"Въпросът е дали ние заедно, като общество, можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще, затова ви призовавам за малко търпение и разбиране, за повече солидарност и съпричастност", подчерта Янев.

Той призова и политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил.

"МС прие програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, от която ще могат да се възползват над 630 000 небитови клиенти, които ще получат компенсация от 110 лв на мегаватчас", съобщи премиерът Стефан Янев.

Бюджетът на програмата е 452 милиона лева, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021 г. Компенсациите ще се изплащат до края на календарната година.

Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксирната ставка за подпомагане.

"Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ "Козлодуй", през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ", обясни Янев.