"Като оръжеен производител, България спазва всички правила на експортния контрол". Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев по повод публикациите на руската информационна агенция ТАСС, че при обстрела срещу Донецката народна република украинската армия е използвала гранатомети, произведени в българския завод "Арсенал".

"Да, ние произвеждаме редица отбранителни специфични продукти, но България като държава спазва всички правила на експортния контрол, така че нека да не търсим пряка вина непременно, че те са произведени в България и се намират в някаква зона, която е с конфликт", коментира министърът на отбраната.

Той допусна обаче, че "в такива зони по света, където има конфликти, вероятно може да бъдат намерени такива български производства".

"Въпросът е как са стигнали до там, което на този етап не можем да докажем", каза още Стефан Янев, цитиран от БНР.

По-рано Корнелия Нинова в качеството си на министър на икономиката обяви пред медиите, че по направена спешна проверка в документацията на междуведомствената комисия по оръжейния експортен контрол към министерството няма никакви данни  страната ни да е изнасяла оръжие и други стоки с двойна употреба за Украйна. Проверката е обхванала периода от 2014 г. до сега - откогато са в сила Минските споразумения заради напрежението между Киев и Донецк.

Българският министър на отбраната и испанският му колега Маргарита Роблес посетиха авиобаза "Граф Игнатиево", където се срещнаха с военнослужещите, които изпълняват съвместна мисия по охраната на въздушното пространство на НАТО.