Република Северна Македония - това е историческият компромис, финализиран днес от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Договорът с всички детайли ще бъде подписан в края на седмицата, а гражданите ще трябва да одобрят промяната на името на референдум през есента. Смятам, че пътят към членството на страната в НАТО и ЕС е открит. Очаквам Съветът да даде зелена светлина за преговори с ЕС още в края на юни. Това коментира на фейсбук страницата си президент на ПЕС Сергей Станишев относно постигнатата договореност за името на Македония.

Гордея се с факта, че това решение се постигна благодарение на усилията и волята на две прогресивни правителства. Години наред Груевски упорито блокираше преговорите, за да поддържа националистическата реторика и напрежението. Напълно споделям оптимизма на Зоран Заев, който заяви, че за Македония идват по-добри времена. Заслугата за това до голяма степен е лично негова.

Днес уверено можем да заявим, че Македония е приятел със съседите си, и то благодарение на прогресивното правителство и личните усилия на Заев. Това е модел на поведение, който трябва да бъде за пример на Балканите. Победа за стабилността и демократичното развитие в региона и победа за лявото политическо семейство в Европа, които приветстваха и окуражиха двамата лидери по време на срещата на левите премиери в София на 16 май т.г.

Постигнатите договорености трябва да получат одобрение в националните парламенти, но е очевидно, че няма план "Б", а сегашният исторически прозорец от възможности ще се затвори задълго, ако споразумението се провали. Затова се надявам опозиционните сили в двете страни да проявят разум и да загърбят дребнополитическите сметки и самоцелното критикарство в името на европейското бъдеще на двете страни и региона като цяло, и да подкрепят постигнатия компромис, категоричен е Станишев.