Предстоящият конгрес на БСП трябва да се занимава с проблемите на гражданите, а не с вътрешнопартийни въпроси, заяви пред журналисти бившият президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Евродепутатът направи коментарите си преди форума в столицата, организиран от българските социалисти в Европейския парламент, посветен на новата селскостопанска политика на Европейския съюз и възможностите на стратегията "От фермата до трапезата".

"Първо трябва да се стъпи здраво на земята и да се видят реалностите и очакванията на обществото, защото на поредица от предсрочни избори избирателите дават на БСП знак, че не ни припознават като алтернатива. Това е тъжната реалност", каза Станишев, цитиран от БНР.

"И всъщност това трябва да бъде дневният ред на конгреса, както и на предизборната ни платформа. Какво се предвижда на нашия конгрес според дневния ред, предложен от ръководството?", попита риторично Станишев.  И изреди, че вместо важният въпрос за изборите и партийната кондиция, в дневния ред, предложен от ръководството на партията, е включено обсъждане на концепция за нова програма, промени в Устава и подготовка за местните избори.

"Ние като че ли даваме знак, че се занимаваме със себе си и след поредица от поражения, доста горчиви за всеки един човек от левицата, казваме - продължаваме напред, всичко е наред. Това е просто извън времето и пространството.", изрази недоумението си евродепутатът.

"БСП трябва да отстоява свои ясни политики, не да прави безпринципни споразумения само и само да се закачим за властта, което ще ни струва изключително скъпо", коментира той в отговор на въпроса дали социалистите трябва да влязат на всяка цена в следващото управление, или да останат в опозиция.

"Особено предвид конфигурациите, които се очертават, за да започне да си възстановява позициите - първо, на стабилна, предвидима партия, която е собствен полюс", добави Станишев.

"Ние винаги сме се борили за първото място на избори, сега се борим да не бъдем на пето, а на четвърто, това е обидно и горчиво за всеки един човек от левицата", подчерта Станишев.

"Имаме доста горчив опит от последното управление с четворната коалиция, защото, когато си малък, не можеш да формираш истинския дневен ред на управлението и да наложиш своите политики, както и пролича, коментира той и даде пример с въпроса за оръжията за Украйна. Уж БСП казва, че е за мирно решение в Украйна и против доставка на оръжия, а се случват противоположни неща", посочи Станишев, цитиран от БТА.

"Това означава, че или не те чуват коалиционните партньори, или просто имате тайно или негласно споразумение да си затваряте очите", заключи той.

Според него действията на социалистическата партия след изборите ще зависят от местния вот и стратегиите на всяка от формациите за него. "Всяка партия ще си прави сметката от това дали участва в управлението, или е в опозиция, дали ще ѝ помогне за местните избори. И пак ще се окажем в същия капан на непродуктивност на политическия диалог между партиите.", прогнозира бившият президент на ПЕС.

Станишев не очаква изборите драматично да променят състава на парламента и пропорциите на партиите, защото не вижда някой да предлага нещо коренно различно и ново, което да създаде енергия.