Годишният доклад беше приет днес от парламента, след като миналата седмица се стигна до размяна цинични думи и нападки между депутати. Гласуваха 96 народни представители, "за" бяха 95, "против" - само 1. Въпреки това в парламентарната зала отново се стигна до сблъсък между управляващите и опозицията.

В доклада се отбелязва още, че МВР е използвало близо 30% повече СРС-та през миналата година в сравнение с 2010 г. До съда са направени около 13 900 искания за ползване на СРС, а отказите са били само 116. Освен това през миналата година към близо 8000 души са били приложени СРС-та. Разследващите не познават добре възможностите за събиране на доказателства, не всички са достатъчно компетентни, затова използват предимно СРС, пише още в доклада, цитиран от Дарик радио.

"Десет пъти е намаляла ефективността от използването на СРС. Днес, при управлението на ГЕРБ, СРС-тата се използват за политически цели срещу политическите опоненти, за изпълнение на политически поръчки", заяви Мая Манолова от БСП, която изтъкна малкия процент, който стига до съда.

"СРС-та се превръщат в основен инструмент за политико-полицейско насилие", каза и Лютви Местан от ДПС. Според него дори и данните за много подслушване в доклада не са коректни, защото не включват непряко подслушваните лица.
Той заяви още, че унищожаването на магнитен носител със СРС при оставането на хартиен носител също е проблем, тъй като хартиеният може да се манипулира много лесно. Затова той настоя двата носителя да бъдат унищожавани едновременно.

„Основният извод е, че комисията не служи за борба с престъпността, а за политически цели”, допълни и Христо Бисеров от ДПС.

"Не е вярно, че СРС не се използват за борба с престъпността", отвърна обаче на критиките депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, цитиран от „Фокус”.
Колегата му Димитър Лазаров го подкрепи, като изтъкна, че осъдените лица през 2011 г. са с 51% повече от предходната година. "Има намаляване на престъпността. Защо говорите само за подслушване, СРС не са само за подслушване", посочи депутатът.