Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви днес, че ако ЕС иска да си върне доверието на сърбите, ще трябва да се разграничи от изявлението на ръководителката на делегацията на ЕС в Косово Наталия Апостолова, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"Да кажеш, че насилието над сърбите в Косово е предизвикано от самите сърби е като да кажеш, че жертвите на изнасилване сами са искали да бъдат изнасилени", каза Вулин.

Така той реагира на изявлението на Апостолова, че етнически мотивираните нападения над косовски сърби изглеждат, като че албанците си "връщат" на сърбите.

"Трябваше ли да напомняме на ЕС да излезе с изявление, ако Апостолова бе казала това за някой друг народ? Изявлението на Апостолова дори не е политическо изявление, това е позиция на човек, който оправдава всяко насилие над сърби и така става съучастник в насилието. Ако държи на сърбите, ЕС трябва да проговори и да се разграничи от изявлението на Апостолова", смята Вулин.

Българката Наталия Апостолова оглави мисията на ЕС в Косово на 1 септември 2016 г. Преди да поеме представителството на ЕС в балканската страна Апостолова бе на същата длъжност (от 21 май 2013 г.) в Триполи, Либия. Преди това работи като зам.-ръководител на мисията на ЕС в Египет, а по-рано - в Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК и в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

В рамките на еднодневната си визита в Прищина на 16 април т.г. премиерът Бойко Борисов се срещна и разговаря с Наталия Апостолова.