Гласуването на подготвения от "Продължаваме промяната" законопроект за противодействие на корупцията ще покаже къде минава разделителната линия между участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се срещу това.

Така завършва декларацията на партията-мандатоносител, представена в началото на петъчното парламентарно заседание от депутата Милен Матеев във връзка с внесения вчера законопроект. От партията определят корупцията като враг номер 1 за общественото и икономическото развитие на България и припомнят, че още в предизборната си програма са заявили решимост да се борят безкомпромисно с нея.

"Констатираните дефицити в действията на органа, призван да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган, с по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ. А да бъде независим орган, който да води ефективно и качествено разследване", се посочва в декларацията.

От "Продължаваме промяната" насочват вниманието и към основната спирачка за този законопроект до момента - партията на Слави Трифонов.

"Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни ултимативно поставяни условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на "Има такъв народ". Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията, с право на вето кой да бъде проверяван. Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган", се посочва в документа.

Депутатът от "Продължаваме промяната" се обърна с призив за подкрепа от всички почтени по думите му народни представители, които осъзнават отговорността си пред своите избиратели, да откликнат на исканията им за справедливост и морал в управлението на държавата.

И днешният работен ден на парламента започна с трудности в осигуряването на кворум.

"Не ви чувам, просто защото ви няма в залата", пошегува се в началото председателят на парламента Никола Минчев, докато чакаше регистрацията на народните представители.

Депутатите не успяха да съберат нужния кворум от първия път, като не им достигнаха два гласа - регистрираха се само 119 души. След кратка почивка беше направен втори опит, който беше успешен - 131 души се регистрираха в пленарната зала.