"Спаси София" става поредното гражданско движение, което прерастна в политическа партия. Формацията проведе своето учредително събрание в столицата.

Целта й е първото явяване на избори да бъде наесен, на кметския вот в голяма коалиция с ПП и ДБ, което да спечели в София с евентуален кмет Борис Бонев. Създателят на "Спаси София" оглави и едноименната партия.

Бонев заяви, че е готов да бъде кандидат за кмет, предвид опита си и екипа, с който работи, но в никакъв случай нямало да допусне номинацията му да бъде причина да не се осъществи обединението.

"Целите ни са победа на първи тур на местните избори в София, мнозинство в СОС и веднага след изборите да покажем, че София може да бъде управлявана по коренно различен начин", коментира той пред медиите.

Бонев съобщи, че "Спаси София вече преговаря с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", като е поставила условието да няма колаборация с ГЕРБ.

"Важно е никой да не си помисля от потенциалните ни партньори за колаборация с ГЕРБ на национално ниво. За нас това е условие, което, ако не се изпълни, ние няма да влизаме в подобен род разговори, за да не изпаднем в ситуация, в която нуждите от реформи за София падат жертва на политиката на национално ниво", коментира Бонев пред БНТ малко преди да се отправи на първия си партиен форум, на който се очаква да го изберат за председател на партията.

Още снимки от учредяването на партията вижте тук >>

"Ако не се стигне до съгласие с тях, сме готови да се явим и самостоятелно, но работим и влагаме цялото си усилие в това да не се явяваме самостоятелно. Важно е да има широк, обединен фронт за София, който не просто да гарантира разгромна победа над ГЕРБ на изборите, но да има необходимото обществено доверие, така че всички онези реформи, някои от които - за съжаление непопулярни, но необходими, да се случат", коментира още той.

Снимка: Булфото

По-късно пред медиите на форума той уточни, че важно условие за успех на партньорството с ПП и ДБ е първо да се разберат за приоритети, каква е визията за града, и тогава да говорят за конкретни имена.

Снимка: Булфото

При откриването на форума активисти припомниха какво са свършили до момента, как изглежда сега столицата и каква е визията им за развитие. "Спаси София" не е поредният спасител, а призив към всеки да поеме своята отговорност сега и да действа смело. Сред целите е София да стане "петнайсетминутен град", което означава административните услуги, детските градини и училищата да бъдат на близко разстояние, както и зелен и иновативен град, информира БТА.

Снимка: Булфото