От "Спаси София" - дългогодишни критици на работата на столичното кметство и настоящи управници на града като част от победилата на изборите дясна коалиция с ПП-ДБ, направиха "честна равносметка" на драмата с падналия сняг. Оттам също обявиха, че на почистващите фирми е наложена рекордна глоба - над 120 000 лв.

Ето какво още написаха в своя фейсбук профил от "Спаси София:

"48 часа след снеговалежа е време за честна равносметка:

Снегът в комбинация с листата по дърветата доведе до сериозни проблеми по зелената система на София, която от години страда от лоша поддръжка. Тя е разделена на много дружества и фирми и липсва ясна отговорност за това как се поддръжат дърветата. Затова и реакцията в моменти като този е бавна и незадоволителна.

По отношение на снега - екипите се справиха добре с почистването на основните улици, но изостанаха с кварталните, тротоарите, спирките и подлезите, които днес осъмнаха заледени. След множество усилия ситуацията се подобри, но не сме доволни от организацията на фирмите. Затова те са глобени с рекордна сума - над 120 000 лв. Има и серия взети поуки за лоша организация и в следващите седмици и месеци ще положим сериозни усилия, за да ги отстраним:

  1. Фирмите трябва да разполагат с повече човешки ресурс за специфични дейности.
  2. Спешно ще се изработи План за действие по почистване на пешеходни пространства и тротоари. Такъв в момента има само за пътните платна, но не и за пешеходните части.
  3. Ще почистват не само спирките и подлезите, но и подходите към тях, за да бъдат достъпни. В момента това не е така.
  4. Всички дейности по почистването ще бъдат под една шапка. В момента част от спирките се почистват от Столичен електротранспорт, а велоалеите - от Зелени системи.
  5. Общинската фирма Софекострой се е провалила тотално, заради липсата на организация, техника и хора. Нужни са спешни действия за подобряване на капацитета ѝ.

Както винаги оставаме честни и в директна комуникация с нашите съграждани. Искаме най-доброто за нашия общ дом и ще направим всичко необходимо ситуацията да се подобрява, а Общината да е все по-организирана и можеща", написаха от "Спаси София".