Състезанието между двете ДПС все още не е финиширало, докато нямаме паралелното преброяване и окончателните резултати, но към момента данните показват, че двете формации разделени получават повече, отколкото когато бяха една единна партия. Този извод направи Геновева Петрова от "Алфа рисърч" в студиото на бТВ.

"Сумарният резултат на "ДПС - Ново начало" около Делян Пеевски и на "Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган е по-висок от този на неразцепилото се ДПС на предходните избори", каза тя. 

През юни ДПС взе 17,06%, докато сега се очертава този резултат да бъде надвишен най-малко с 2%, според предварителните данни от екзитпола.

По думите й разликата между двете ДПС-та, с превес за Новото начало пред "Алианс за права и свободи", е много малка - около 2000-3000 гласа, но е възможно да има промяна.

Формацията на Ахмед Доган доминира сред българските турци, а тази на Делян Пеевски печели ромския вот, сочи още екзитполът на "Алфа рисърч".

"Алианс за права и свободи" взема общо 52% от турския вот, сочат резултатите от екзитпола на "Алфа Рисърч".

"ДПС- Ново начало събира 25 на сто от вота на турския етнос, но пък почти половината от ромския вот - 47%. АПС на Доган взема минимален ромски вот на фона на ДНН - само 10 на сто. Затова пък АПС на почетния председател е получил 2% от българи срещу 4% български вот за Пеевски.

"Динамика е възможно да настъпи до края на изборния ден и след това при преброяването на бюлетините в урните", коментира Геновева Петрова.

"Неизвестно е как ще се разпределят гласовете от Турция, ние не ги отчитаме", каза и Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Досега с процент и половина се повишаваше вотът за ДПС от чужбина, напомни тя, но към момента е неизвество как той ще бъде разпределен между двете крила на ДПС.

"Тенденцията ДПС - "Ново начало" да увеличава прогресивно резултата си през последния месец се доразвива в последната седмица преди изборите", коментира социологът от "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков.

"Над половината - 53% от гласувалите за ДПС на предишните избори на 9 юни, сега са избрали формацията, водена от почетния председател Ахмед Доган.

За "ДПС - Ново начало", чийто лидер е съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, са дали гласа си 44%, коментира Живков.

"Паралелното преброяване, което всички очакваме в по-късните часове, ще даде много по-близката картина, която ще видим и от ЦИК", поясни социологът. Той изведе и акцент, който са отчели социолозите при екзитпола на тези избори - страх от участие в допитване за кого са гласували.

"Има страх от участие, получаваме откази за анкетиране със смехотворни аргументи, това не е нещо ново, въпросът е в размера на това явление - обясни още той. - Този път имаме съмнения, че е в по-голям мащаб в сравнение с други години.", по повод коментара на вота за двете крила на ДПС.