Той заяви, че е бил наричан ПР на КТБ, както и основен дестабилизатор на банката, тъй като полюсът на общественото мнение е разнопосочен.

"Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 23 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране?", посочи главният прокурор Цацаров.

Според него ликвидацията ще е далеч по-евтина, но преструктурирането, дори във варианта, който ръководството на БНБ предложи към 14 юли при държавния глава, и не бе прието-разделянето на добра и лоша банка, е по-добрият вариант.

Главният прокурор смята,
че изходът не трябва да бъде финансова смърт на КТБ, защото в случая няма нормална ситуация, в която една банка загива поради рисковете на банкирането и финансовия пазар.

Той подчерта, че банката е била създадена и е работила с доста противоречиви практики от нормалното банково дело.

По отношение на упреците към прокуратурата, че прокуратурата не е влязла в КТБ, Цацаров заяви, че първите действия са били свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването са били свързани със сигнали за дейността на свързани фирми.

Той поясни, че има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ и това е отделен въпрос, и е въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли.

"Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала, и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работата",
поясни Цацаров.

По думите му върхът на тази пирамида не е само Цветан Василев.

"Върхът на тази пирамида е Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това "ненормално банкиране", били са толерирани от тази среда, получавали са изключително сериозни облаги от тази среда"
, обяви Цацаров.

Той посочи, че немалка част от хората, които са изрекли много тежки думи срещу работата на прокуратурата, са хора, които са ползвали не просто продуктите от банкирането, а са ползвали пари в брой. "Това е на лице, за съжаление, защото това не е факт, който трябва да ни радва", каза той.

Главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че ще има нови обвинени служители на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) заради случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), която от 20 юни е под специален надзор.

През юни стана ясно, че прокуратурата разследва подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

 "Ако човек само за миг дори си помисли колко е силен и незаменим, той загубва всичко. За себе си искам никога да не стигам до тази фаза", заключи той и подчерта, че за него най-важно е семейството.