"Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 л в секунда. Водата ще е насочена от Белмекен". Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

На срещата присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. м на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни", каза още той.

Снимка: БТА

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София.

Снимка: БТА

Емил Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. "Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд", подчерта той.

Караниколов съобщи още: Направили сме оферта на предприятията за един водоем, при който държавата ще изгради 800 метра водопровод и ремонт на един канал. Взети са проби, за да се види дали водата, която ще им предложим отговаря на техните изисквания. В петък ще са готови. Благодаря на всички, които взеха участие. Имаше много проекти, които разгледахме. Единственият възможен вариант е водите от реките, които захранват Белмекен. Подчертавам- само за право на преминаване на тези води, ще си го платим. Информирахме и КЕВР- цената на водата в Перник по никакъв начин няма да се увеличава.

"Няма да бъдат намалени водните обеми на София, а само ще бъде използвана водната инфраструктура на София Тази вода не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник", каза екоминистърът Емил Димитров

"По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София", заяви категорично кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимка: БТА

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази задоволство от предложеното решение и коментира, че по този начин перничани ще бъдат успокоени, а в същото време чрез тази връзка при необходимост двата града ще могат да си помагат.

"Поседите 2 месеца имаше начертани краткосрочни и дългосрочни мерки. Някои от тях се изпълниха, някои отпаднаха по нецелесъобразност. В дългосрочен план, решението, което се взе днес е най-правилното", каза той.

От своя страна премиерът Бойко Борисов настоя да се действа бързо и увери, че средства за подмяна на водопреносната мрежа вече са осигурени.

Снимка: БТА

"От всички варианти, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На практика, така, както пътят през Владая се ползва и от Перник и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник от Белмекен", каза Борисов.

Той обяви, че работят и по осигуряването на резерва и от язовир "Огняново".

Премиерът уточни още, че никога не е ставало дума, че ще бъде въведен мораториум върху вноса и продажбата на дрехи втора употреба и увери, че всички отговорни институции вече се занимават с решаването на проблема с изгарянето на отпадъци от Италия.

"Не става дума за въвеждане на мораториум върху дрехите втора употреба. Става дума за боклуците, които виждате в Плевен, Бобов Дол, на пристанището във Варна. В момента съм разпоредил на криминалистите да взимат пепелина от ТЕЦ-овете, така че ако някой е горил боклуци, ще го хванем", каза Борисов и увери, че вече са предприели мерки за решаването на проблема.