Данаил Папазов, собственик на фирмите, които притежават лятната резиденция в Росенец, съобщи, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган пребивава без основание в тях и следва да ги напусне, предава БНТ. Почетният председател живее в имота през лятото от дълги години.

Доган трябва да освободи и "сараите" в квартал "Бояна", чийто собственик е отново Папазов, допълва Нова телевизия

"С оглед появилите се в последните дни в средствата за масова информация спекулации, относно пребиваването на Ахмед Доган в имоти на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон" (на които съм представляващ и краен собственик чрез фирма "Сигда"), заявявам следното: "Хермес Солар" и "Делта Епсилон" притежават недвижими имоти в парк "Росенец", област Бургас и квартал "Бояна" в гр. София.

Ахмед Доган не е собственик или представляващ на тези дружества, същият няма общо и с имотите на дружествата, както и няма каквито и да било договорни отношения свързани с ползването на тези имоти. Поради което Ахмед Доган пребивава без основание в същите и следва веднага да ги напусне", пише в съобщение до медиите бившият министър на транспорта от кабинета "Орешарски".

Преди два дни Данаил Папазов отстрани Доган от борда на директорите на ТЕЦ "Варна" АД. Искане за това е подадено за вписване в Търговския регистър на 26 август, но е с дата 20 август - дни след смяната на контрола върху централата, написа "Капитал".

Изданието отбелязва, че цялата операция е част от войната в ДПС между Делян Пеевски и Ахмед Доган, като буквално с няколко мълниеносни действия първият лишава втория от активи за десетки милиони, включително и от обитаваните от него имения. В средата на месеца медията съобщи, че собствеността на дружеството е прехвърлена, като едноличен притежател вече е Данаил Папазов.

По-рано днес стана ясно, че Движението за права и свободи на Ахмед Доган е подало в Патентното ведомство искане за регистрация на марката "ДПС - Права и свободи", потвърдиха източници на БНР.

От Патентното ведомство са обяснили на запитване на националното радио, че има заявка за запазване на марката "ДПС" от 29 юли тази година.

От ведомството информират, че по отношение на заявката са платени необходимите държавни такси за заявяване на експертиза. Заявителят е Движение за права и свободи, политическа организация с адрес бул. "Александър Стамболийски" 4 в столицата.

Снимка: БНР

Заявката е с установена дата на подаване и към настоящия момент е на етап формална експертиза, която има за цел да установи дали са спазени всички формални изисквания.

Ако не се установят нередности в хода на формалната експертиза, в двумесечен срок от нейното завършване ще бъде назначена и експертиза по същество.

Не е ясно дали проверката ще приключи преди регистрацията на листите на Движението и дали това ще повлияе на това коя от двете формации на ДПС ще регистрира листите в ЦИК.

Новото лого е с надпис под знака, а именно "Движение за права и свободи". Старото лого е без надпис.

Още на 9 август стана ясно, че едно от двете крила в ДПС е подало заявка в Патентното ведомство, но оттам тогава не посочиха кое е то. 

По-късно същия ден съпредседателят Джевдет Чакъров обясни, че "марката "ДПС" е патентована още през 90-та година, още от основаването на Движението за права и свободи". Тогава той каза, че "това са формалности, които в момента се извършват" и така се подразбра, че инициаторите на това са групата зад Ахмед Доган.