Лозан Панов обяви вчера, че е получил съобщение с текст „Лозан Панов пак предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме“. Борисов каза, че SMS-ът бил от трети човек, който го бил получил и след като му го пратил, той го препратил на висшия магистрат.  

"SMS-ът ми го препрати мой съветник, не е от член на ВСС. Това е лична кореспонденция, аз нямам навика да си препредавам кореспонденцията", заяви премиерът днес пред журналисти.

Той обаче не обясни защо тогава авторът на съобщението пише "да Ви извикаме" и "не приехме".

Запитан защо го е пратил на Панов, Борисов отговори:

"Казаха ми, че вчера на ВСС той самият сутринта е казал „да извикаме пак Борисов на Етичната комисия, макар че той няма да дойде, на негово място аз не бих дошъл”. За това аз му го и препратих”.

Премиерът добави, че вчера е казал пред членовете на ВСС всичко, което е има да казва по темата. На въпрос защо е отишъл, при положение, че всъщност не е бил канен, той отговори:

Не е вярно това. Канеха ме и то многократно”.

По думите му на 12 ноември по всички сайтове и медии излязла информация, че Етичната комисия на ВСС ще го кани да го изслушва във връзка със записите на телефонни разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Това във времето си в тези няколко месеца по един или друг начин непрекъснато се тиражираше. Аз в телефонен разговор с г-н Панов съм обяснил, че съм готов да отида винаги, но те няма право да ме викат и това ще е прецедент.

Когато вчера се повдигна отново тази тема, аз станах и отидох, обясних не на закрито заседание на Етична комисия, а на открито пред всички медии
", обясни Борисов. 

В отговор на въпрос за обвиненията му срещу Лозан Панов, че магистратът го атакува политически премиерът отговори, че в неговото изказване преди време започнал да го пита защо ГЕРБ е гласувала по един или друг начин, "което не е негова работа”.

"С Лозан Панов винаги сме имали прекрасна комуникация, а на времето, когато го беше страх след една катастрофа, когато го бяха ударили, аз лично съм говорил с него да го убедя, че няма абсолютно нищо да му се случи. Изпратих тогавашния главен секретар, мисля, и полиция, и да го охраняват, и да му покажат, че свободата и сигурността е гарантирана", изтъкна министър-председателят.

По повод записите по "Яневагейт" Борисов категорично отрече да е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров (за „опраскването” на Владимира Янева - б.р.), нито с председателя на ВАС Георги Колев, нито с Панов или който и да било от ВСС.

"Тя се обажда, обажда, обажда и за първи и единствен път я приех. Искаше подкрепа от мен, а аз казах, че не мога да й дам никаква", подчерта той по адрес на Янева.

В същото време излезе нов запис по "Яневагейт", в който се твърди, че премиерът е купил на жена скъпа къща в Барселона.

По-рано днес членът на ВСС Калин Калпакчиев заяви, че в съобщението на Борисов до Панов се съдържа заплаха.