Прокуратурата обяви, че разкритата група, която беше задържана за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова на 10 октомври в София, е била ръководена от служител на Националната служба за охрана (НСО) с чин подполковник.

Вчера неофициално се разбра, че са арестувани трима души, единият от които Петър Костов-Стъкларя, криминално проявен, и негов приятел. Днес от държавното обвинение уточниха, че са задържани офицерът от НСО, който е организирал убийството, прекият извършител и неговият помагач. Поръчителят се издирва с Интерпол, защото е избягал от страната.

"Бандата е създадена действала е от януари 2019 г. с цел поръчкови убийства, изнудвания и разпространение на наркотици. За ръководене и участие са привлечени 3 лица. Ръководител е действащ дългогодишен служител от НСО. Има специални умения, свързани с взривни устройства и взривни вещества. Охранявал е масови мероприятия и високопоставени лица", съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

При претърсването и изземването на личния автомобил на служителя на НСО са намерени и иззети специално техническо средство за проследяване и подслушване. Той е разпределял задачите между останалите членове.

"Взел е поръчката от поръчителя, организирал е срещата с другите участници. Поръчител е лице, което е имало неуредени финансови отношения със Станка Марангозова, бизнесмен. Той е обещал много голяма сума, но служителят на НСО дал на извършителя и помагача 50 000 лева, които са си разделили. Дал им и бележка с имената на жертвата, номер, марка и цвят. На автомобила й е било монтирано проследяващо устройство. По обява в интернет е купен мотор, който е бил променен, за да не се проследява", уточни Милева.

46-годишната Марангозова беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона с приятеля си Динко Геров. Трупът й, с оставена до него бяла роза, беше открит именно от него. 

Убиецът носел букет от изкуствени бели рози, за да прикрие пистолета със заглушител. След като я застрелял, избягал към Чепинци, където изхвърлил мотора във водоем. Там е намерен от разследващите.

Експертиза на мобилния телефон на служителя на НСО е показала, че е комуникирал активно с прокурори, съдии, бивши министри и високопоставени държавни служители, като повечето били от една масонска ложа. С тях обменял доклади, лични документи на българи и чужденци, постановления на Софийската районна прокуратура, преписки и досъдебни производства. Затова ще се разследва дали магистрати са замесени в престъпления, като Военната прокуратура ще преценява дали да бъдат отделени други материали - за търговия с влияние, т.е. уреждане на дела.

От прокуратурата уточниха, че тримата задържани вече са привлечени като обвиняеми. Засега те са в ареста за 72 часа, но ще бъде поискано постоянна мярка за задържане. Поръчителят е задочно обвинен.

Цялата пресконференция можете да видите във видеото: