"Единствените ми претенции към строителните компании са били качество и срок на изпълнение. Затова съм възложил на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес да извади "Джи Пи Груп" от проектите с европейско или държавно финансиране", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод скандала около фирмата, която прокуратурата разследва за злоупотреби с еврофондове по данни на сайта "Биволъ" и вицепремиера Томислав Дончев.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви преди дни, че са запорирани 14 млн. евро на фирми, свързани с компанията.

Днес Борисов подчерта, че докато към фирмата има подозрения за нарушения, тя не трябва да участва в проекти с европари.

"Проверки ще има навсякъде. Ако някой си бърка асфалта не така, както трябва, а има фирми за надзор и компетентни органи, и те са го проспали, прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора", категоричен бе премиерът.

По думите му неговата политическа воля стига до там, всеки, който е заподозрян и срещу него тече разследване, да бъде изваден от конкурсите.

Той изтъкна, че е накарал чужда компания да преасфалтира 19 км от магистрала "Тракия" край Ямбол, защото спестили от асфалт. За отсечката от магистрала "Хемус" при Ябланица пък анулирал търг за 100 млн. лв. и след това държавата получила по-добра оферта.

 

Борисов каза това, след като инспектира как вървят ремонтните дейности на пътя Пловдив-Асеновград и обновения Мулдавски манастир "Св. Петка", който изгоря преди 8 години.

Той бе посрещнат от Пловдивския митрополит Николай, който го запозна накратко с историята на манастира край асеновградското село Мулдава и му показа изцяло обновеното източно крило на светата обител. Владиката благодари на премиера за осигурените през 2010 г. тогава от правителството 500 000 лева, като уточни, че за ремонтите са използвани също средства от Пловдивската митрополия и от частни дарители. Николай подчерта, че е необходимо до манастира да бъде прекаран водопровод, за да се осигури питейна вода, и да се изгради пътна връзка от пътя Асеновград- Кърджали. Според фирмата изпълнител обаче са необходими още около 350-400 хил. лева за довършване на обекта.

"Каквото ми поискахте, дадох. Сега ще седнем и ще обсъдим какво можем да направим оттук нататък", каза Борисов, след като целуна ръка на митрополита.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът обаче обеща, че следващата сряда ще предложи на Министерския съвет да бъдат отпуснати 600 000 лева за духовната семинария в Пловдив. Отделно около 3 млн. лева поетапно ще дава кабинетът за цялостното възстановяване - водопровод и реконструкция на пътя до обителта.