Партиите на бившия вицепремиер Валери Симеонов - НФСБ, и на зам.-председателя на парламента Веселин Марешки - "Воля", правят коалиция за съвместно явяване на предстоящите парламентарни избори. Това съобщиха преди минути на пресконференция в Народното събрание ръководствата на двете политически формации, след като ВМРО предпочетоха да се яват на вота без досегашния си партньор.

Името на новата формация ще е "Патриотична коалиция Воля-НФСБ".

"Във времена на криза лозунгът "Съединението прави силата" става още по-актуален. България има нужда от обединение на патриотичните сили. Ето защо днес заедно с колегите от НФСБ обявяваме заедно "Патриотична коалиция - "Воля" и НФСБ". Двете партии имат много общи цели и затова очакваме с огромната подкрепа, която ще получим от българския народ, да участваме в следващото управление и да ги реализираме", заяви Марешки.

"Мога да потвърдя категорично, че в моменти на криза държавата има нужда от обединение. Ние сме един такъв пример - на обединение, не на разединение и то на принципна база. И то бих маркирал трите основни приоритета, по които до момента сме работили в НФСБ. Надявам се те да бъдат приети и потвърдени от колегите от "Воля" и те да станат една обща програма за действие. На първо място - категорично повишаване на доходите и възстановяването и развитието на хората. Ще работим за равноправна конкурентна среда в бизнеса, облекчаване на админстративните тежести и режими и борбата с монополите и олигархичните зависимости", обяви пък Симеонов.

И подчерта: "Не на последно място - недопускането на ДПС отново във властта, ограничаването на възможността тя да е балансьор в парламента, както и ограничаването на нейното влияние като цяло, продължи Симеонов.

"Няма нужда да се надявате, че ние ще подкрепим тези ваши неща. Ние сме тук рамо до рамо с вас, защото на 100% подкрепяме всички тези неща, които казахте. Те са част и от нашата програма. Това е и гръбнакът на едно такова патриотично обединение - работа в полза на хората", отвърна лидерът на "Воля".

И припомни, че неговата партия държи и на борба с картелите, безплатни лекарства за децата и пенсионерите, неграмотните и рецидивистите пък да нямат право да гласуват и др.

"Това са фундаментите, върху които стъпва нашата патриотична коалиция. Ние няма да предадем тези наши принципи и идеи и бихме участвали в едно управление, само ако то подкрепи тези неща, които досега ви говорихме. Надявам се на успех, на голяма подкрепа и дай, Боже в следващия парламент патриотите да имат по-голяма, сплотена, идеалистична група, която да не е обвързана с някакви съмнения за корупция - за нас това беше много важно и досега не сме видели подобно нещо в нашите партньори", каза още Марешки. 

Двамата със Симеонов обаче отказаха да отговарят на въпроси след изявлението.

Миналата седмица стана ясно, че коалиция "Обединени патриоти" няма да участва на изборите в сегашния си формат. Решението за това първо обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с мотива, че партийните структури и ръководството са мотивирани от много добрите резултати на изборите за Европейски парламент и на местния вот през 2019 г., когато формацията пак се яви самостоятелно.

Тогава Валери Симеонов коментира, че е изненадан от решението на досегашния си коалиционен партньор, тъй като преди броени дни той е твърдял, че патриотите ще се явят заедно на изборите.

Вижте целия брифинг: