Приключи проверката по случая с 13-годишното дете от Бургас, за което близките му твърдяха, че три болници са отказали прием след влошаване на състоянието му. От РЗИ-Бургас са категорични, че не се открити нарушения в болниците, съобщава БНТ.

Според доклада вина носят родителите на момичето, които са изчакали прекалено дълго преди потърсят лекарска помощ и са го сторили чак когато детето вече е било обезводнено.

Проверката е показала, че до едното лечебно заведение семейството не е стигнало изобщо, а само е звъннало по телефона, за да питат има ли свободни стаи.

Във втората болница е трябвало да изчакат да приключи преглед на друг спешен пациент, но те не са го направили и решили да отидат в трета болница, където детето вече е припаднало.

"И са отишли в другата болница, където са им обяснили, че нямат необходимите специалисти и към него ден те нямаха и свободни легла, в интерес на истината. Фактът, който те визират, че детето било припаднало, то е било прегледано и от педиатър, и от реаниматор, и е било абсолютно адекватно, без никакви нито качествени, нито количествени промени на съзнанието", коментира директорът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров.

"Всъщност е било с остър гастрит. С остър гастрит се е оказала и майката 12-часа по-късно, защото са яли едно и също", заяви д-р Паздеров.