Народният представител от БСП Явор Божанков заяви на брифинг пред медиите, че работата на правната комисия, която днес трябва да гласува на второ четене Закона за мерките по време на извънредно положение, трябва да се прекъсне.

Причината по думите му е, че докладът с промени към закона не е добре подреден. И докато не се изяснят всички предложения от парламентарните групи, работата на комисията трябва да се прекъсне.

"Никой от народните представители не знаеше какво гласува", посочи Божанков. Той добави, че левицата ще подкрепи полезните за обществото мерки в закона.

Около 14 ч. комисията прекъсна заседанието си по предложение на правосъдния министър Данаил Кирилов, за да може да се направи подредба на докладите по закона и направените предложения към него от парламентарните групи. Беше даден срок един час, това да се случи.

Филип Попов от БСП представи някои от предложенията за промени в законопроекта на левицата. Сред тях са мерки за борба със спекулата и включването на частните болници в борбата със заразата.

Той добави, че между първо и второ четене от ГЕРБ са пренаписали закона - "от заглавието до преходните и заключителни разпоредби".

Предстои правната комисия да продължи своето заседание.

От последния вариант на проектозакона отпадат наказанията за лекари, които отказват да окажат помощ на болен при епидемия.

Променят се текстовете, свързани с компенсирането на работниците и служителите при преустановяване на работа.

Дава се право на здравния министър да решава със заповеди кои права да ограничава.

Удължават се поредица от срокове, включително и данъчни.

Спират се сроковете по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни дела, налагането на запори на банкови сметки, трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани.