Директорът на "Гранична полиция" Росица Димитрова е била освободена от поста. Тя бе начело на дирекцията по-малко от година.

Тя ще продължи да е част от системата на МВР като държавен служител, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ѝ благодари за работата до момента и ще разчита на нея и в бъдеще.

По неофициална информация сред мотивите за отстраняването на Димитрова са слаби резултати в борбата с мигрантите и прибирането на издирвания Ангел Христов, известен като единия от братя Галеви, у нас, макар да бе издирван от Интерпол с червена бюлетина. Друга причина е неприемането на България в Шенген.

Към момента не е определен неин приемник. Това е поредна рокада в МВР, като останалите освободени засега са шефове на дирекции, но не с полицейски правомощия.

Без директор от вчера е и столичната полиция, след като Калоян Милтенов пожела сам да напусне.

Росица Димитрова е родена на 13 септември 1972 г. в София. Притежава магистърска степен "Икономика" от Университета за национално и световно стопанство и магистърска степен "Право" от Югозападния университет "Неофит Рилски".

Работи в МВР от 2003 година. Заемала е изпълнителски длъжности - оперативен работник и разследващ полицай в ДАТО и СДВР.

От 22.10.2015 г. бе началник на отдел "Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница" в Главна дирекция "Гранична полиция". От 10 август 2022 г. със заповед на министъра на вътрешните работи е назначена за директор на "Гранична полиция" с ресор Шенген.