Националният съвет по демография към премиера ще бъде спешно свикан, за да обсъди правителството конкретни мерки за преодоляване на демографското дъно, което бе отчетено от НСИ вчера като предварителен резултат от Преброяване 2021 - нацията се е стопила за 10 години с 844 хил. души.

Новината съобщи вицепремиерът Корнелия Нинова в обръщение към депутатите след края на блицконтрола. Нинова поиска от името на кабинета подкрепа от парламента за мерките, които ще бъдат предложени.

"За пръв път от 70 години сме под 7 млн. души. Каквото и да правим тук, ние в министерствата, вие в парламента, ако няма народ, няма смисъл да го правим, затова се обръщаме днес към вас да обединим усилията си по тази тема", заяви Нинова. "Дайте да се хванем и да свършим работа. Въпросът не е за един парламент. Това не е въпрос за един мандат и за политици едномандатници, а за държавници", подчерта тя.

Министърът на икономиката призова още законотворците да положат усилия и да правят оценка за въздействие върху демографската криза при изготвянето и внасянето на всеки един законопроект. "Да сложим началото на реални действия, които ще започнат да решават най-тежкия въпрос - съхраняването на българския народ", апелира към депутатите Нинова, която заедно с другите министри и премиерът участва в първия блицконтрол на новия кабинет.