Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов ще напусне системата на МВР в заслужен отдих. Пенсионирането му е поради достигането на пределната възраст за работа във вътрешното ведомство - 60 години, съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който присъства на церемония по случай професионалния празник на пожарникарите.

"Всяка служба и всяка институция е проекция на хората, които я управляват. В тази връзка бих искал лично да изразя благодарност към комисар Николай Николов за енергията, постоянството и достойнството, с което той изпълнява функцията си на ръководител на тази дирекция. За него този празник е последен на този пост", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Церемонията по повод професионалния празник на пожарникарите се проведе в двора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", където бе отслужен водосвет и бяха поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители.

Министър Демерджиев посочи, че през изтеклата година са спасени 476 човешки живота. Той изтъкна, че пожарните екипи са гръбнакът на българската спешна помощ. Стотици са кадрите, запечатали вашия ежедневен героизъм. Аз наскоро имах възможност да се убедя лично по повод на трагичните събития, настъпили в региона на Карлово и бедствието, с което се сблъскахме там, каза Демерджиев. Той отбеляза, че благодарение на усилията на пожарната, Министерството на отбраната, доброволните формирования, няма загуби на човешки живот.

По повод на трагедията в Карловско, главен комисар Николай Николов, началник Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", заяви, че се гордее с всички свои служители и ветерани на пожарната.

Гордея се с техните действия и с това, че не се уплашиха от трудностите, не побягнаха от опасностите, напротив - изпълниха перфектно своите задачи. Благодарение на това професията пожарникар се радва на високо одобрение от обществото, каза комисар Николов.

По време на церемонията главен комисар Николов бе отличен с почетен знак на Национална асоциация на доброволците в Република България. Николов обяви инициатива за изграждането на паметник на човека, обявен за пожарникар на 20-ти век - Юрий Захарчук, който 1934 оглавява столичната пожарна.

В края на ноември комисар Николов ще навърши 60 години, което е пределната възраст за работа в МВР. Той е начело на дирекцията от 2006 година.

Главен комисар Николай Николов е роден на 25 ноември 1962 г. в Перник. Средното си образование завършва в IV гимназия в родния си град през 1980 г.

Редовната си военна служба отбива в поделение 72220 - МВР като пожарникар.

В Министерството на вътрешните работи постъпва през 1982 г. на длъжност "Пожарникар" в ОПС СКМ "Ленин", към РПС-Перник.

Последователно преминава през всички нива на йерархията в системата. През 1991 г. завършва висшето си образование във ВИПОНД-МВР, факултет "ПО" и е назначен на длъжност "Инспектор" в ОПС към Общински народен съвет - Перник.

Заема последователно следните длъжности:

- Началник на група МвПО при РСПО-Радомир;

- Началник на група "Пожарогасене" в служба "ПАБ" към РДВР-Перник;

- Началник на служба "ПАБ" към РДВР-Перник;

- Зам.-директор на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност"-МВР.

През 1984 г. е обявен за "Майстор на спорта" по Пожароприложен спорт, а през 1999 г. му е присвоена класна специалност "Майстор", след успешно положен изпит за "Ръководител на пожарогасенето и на аварийно-спасителните действия".

Награждаван е неколкократно с "Обявяване на благодарност" от Министъра на вътрешните работи за висок професионализъм и съществен конкретен принос при изпълнение на служебните си задължения. Награден с почетен знак на МВР - III и ІІ степен. Президент е на националния комитет на КТИФ (Международна асоциация на пожарните и спасителни служби) за България. Зам. председател е на Българската федерация по пожароприложен спорт.

С указ на Президента на Република България от 29 август 2006 година е назначен на длъжност директор на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР и му е присъдена категория "А" - главен комисар.

Със заповед на министъра на вътрешните работи рег.№ К-14655 от 30.12.2010г. е назначен на длъжност директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.