Лидерът на ИТН Слави Трифонов допусна убийството на Алексей Петров да се окаже политическо и призова прокуратурата и МВР веднага да започнат да разпитват всички участници в разговорите за съставянето на сегашното правителство, след като тази сутрин Бойко Борисов призна, че Алексей Петров е посредничил при съставянето на кабинета "Денков".

"Значи стана тя, каквато стана. Публичната тайна стана обществено ясна. Алексей Петров е участвал в съставянето на това правителство". Ама като какъв?", попита във Фейсбук публикация Слави Трифонов след като тази сутрин Бойко Борисов призна, че Алексей Петров е посредничил при съставянето на редовния кабинет.

Според него не трябва ли сега журналистите "да разцепят от въпроси Кирил Петков, баща му, Бойко Борисов, Николай Денков и цялата им управляваща некоалиция".

Лидерът на ИТН атакува и премиерът Денков за думите му от трибуната на Парламента, че не знае такива разговори.

"Ако не знае, той какъв е? Фигурант ли е? Някой бръсне ли го за слива или просто му казват какво да прави и кого да назначава? , пита още Трифонов.

"Но по-важното е друго - убийството на Алексей Петров е много възможно да се окаже политическо и прокуратурата и МВР трябва веднага да започнат да разпитват всички участници в разговорите с Алексей Петров за съставянето на сегашното правителство", смята лидерът на ИТН

"А иначе казано, това правителство е голям срам...ама много голям", завършва публикацията си Слави Трифонов.

Тази сутрин Бойко Борисов стана първият лидер от подкрепящите правителството партии, който потвърди слуховете, че Алексей Петров е участвал в разговори преди съставянето на кабинета.

"Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни ли, колко избори бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт. Аз винаги казвам истината. Така че срещи сме провеждали - с него, той с тях, обратно. За да може някакво дори крехко доверие да си имаме", коментира лидерът на ГЕРБ в кулоарите преди първото заседание на парламента в новия политически сезон.

Борисов заяви, че не е обещавал ръководния пост в ДАНС на Петров, но не знае дали някой друг не го е правил.

"От мен не, по време на разговорите - не. Ако е имало нещо друго, това не е към мен въпрос", отговори той.

И напомни, че "партията на промяната" носи цялата отговорност за назначенията. По думите му, кадровите назначения, така или иначе се правят, а в момента трябва да се овладеят цените и инфлацията.

На свой ред премиерът Николай Денков заяви от парламентарната трибуна,че не познава Алексей Петров, като уточни, че не е чувал за срещи на управляващите с убития бизнесмен преди сформирането на кабинета. Той подчерта, че при изготвянето на законодателната и управленската програма на правителството името на застреляния не е споменавано. Повод за уточнението му стана въпрос от депутата Гроздан Караджов, зададен му по време на първия парламентарен контрол.

Бившата депутатка и бивша началничка на кабинета на Кирил Петков от времето му на премиер, Лена Бориславова, пък допусна, че Борисов отлонява вниманието от разследването за "Турски поток" с темата за Алексей Петров.

"В опит да отклони вниманието от разследването на Турски поток и изнервен от георадара на Хемус, някой претопля и пренаписва истории с бившите си верни крими другари!", гласи коментарът на Лена Бориславова във Фейсбук.