Лидерът на "Има Такъв народ" Слави Трифонов избра 6 септември - Деня на Съединението, за да отговори на въпросите на своите избиратели и фенове.

Да започнат да ги задават той призова още в началото на седмицата чрез профила си във фейсбук. Ето какво още написа тогава Трифонов: "Взимал съм много интервюта и съм давал интервюта. Не много, но съм давал. Но смятам, че най-важното интервю е това, в което вие задавате въпросите, защото вашите въпроси са искрени, откровени и важни. Затова ще ви дам интервю на 6 септември от 18 часа по "Седем-осми Ти Ви" и на страницата ми във фейсбук. Тези от вас, които искат да ми зададат въпрос във видео-връзка, да ми пишат лично съобщение тук, на моята фейсбук страница. Очаквам с огромно чувство за отговорност и нетърпение вашите въпроси", обяви преди дни лидерът на ИТН.

В ролята на задаващ въпросите им пък днес влезе зам.-прдседателят на партията - сценаристът Ивайло Вълчев, а Слави Трифонов отговаряше в продължение на почти час и половина.

"Слуховете за моята смърт са силно преувеличени" - така отговори Слави Трифонов на първото питане на колегата си "Жив ли си? Как си?".

На зрителски въпрос кой от тримата харесва повече - Бойко Борисов, Кирил Петков или Асен Василев, той отговори: "Хич не са ми симпатични и тримата. По манталитет са оказаха едни и същи - те толкова искат да имат власт, че са готови на всичко в името на тая власт".

Кога ще покаже декларацията за неговото състояниие и имущество, попитаха го още зрителите. "Според закона, ако не подадеш декларация, провокираш контролните органи да ти направят проверка. При нея се установява с какво разполагаш, какво си придобил, кога си го придобил... Дали проверяват всички, аз не мога да кажа. Но при всички положения проверяват мен, защото провокирах такава проверка. При нея най-важното е дали има нещо нечисто; нещо, което не е бяло пред държавата и контролните органи. При мен няма подобни неща. Това е истината", каза лидерът на ИТН.

Той обяви, че днес сутринта е превел 10 000 лв. за пострадалите при наводненията в Карловско. "От личните ми пари, които КОМПИ и пр. проверяваха, а не от субсидията", подчерта Трифонов.

Попитан за отношенията му с ДПС и Ахмед Доган, лидерът на ИТН беше неочаквано остър: "ДПС се превърна в един конгломерат от политика и бизнес, което започна да прилича на нещо много опасно". Трифонов твърди, че не е виждал Доган от години, когато му взимал интервю.

Лидерът на ИТН сподели, че ползва белгийска социологическа агенция за проучване на електоралните нагласи, а не българските им колеги. "А защо е така, мили деца, нямам никаква представа, но вие сте достатъчно интелигентни и ще можеше сами да си отговорите на този въпрос", заяви иронично той.

"Депутатите ги купува Кирил Петков и сега това стана ясно на изборите", каза още лидерът на ИТН.

"Ние ще правим каквото можем, докогато можем. Кирил и Асен трябва да са извън изпълнителната власт, защото са вредни. След това трябва да се приеме този референдум (за президентска република - бел. ред.) и нещата могат да са променят... Сами срещу всички хрантутници, заедно с вас, уважаеми сънародници", каза още той.

"Има такъв народ" има основната мисия да направи всичко възможно, за да се реализира предложеният референдум дали България да стане президентска република. "Говорим за референдум за това дали България да премине към друг начин на управление. Въпросът няма да бъде зададен така, защото аз следя това, което се казва в интернет. Въпросът ще бъде зададен дали трябва да се събере Велико Народно събрание, което да приеме промяна в управлението на държавата", каза Трифонов.

Попитан кога за последно се е срещал с Румен Радев, той се замисли: "Не мога да се сетя... отдавна е било... Няма абсолютно нищо общо тази идея (за референдума - бел. ред.). Тя е от едно мое интервю с Желю Желев преди 10 години - за ясна отговорност на един човек. Но това трябва да решат хората. Няма абсолютно никакви разговори с Румен Радев по този въпрос. Това си е наша инициатива (на ИТН), президентът не участва. Ние го подкрепихме на изборите, защото ни харесва, харесва ни неговия морален кодекс... Подкрепям президента, но той няма нищо общо с това, което правя".

А на въпроса ще го видим ли като кандидат за президент, лидерът на ИТН отвърна с категорично "Не!". Заяви и че след изборите няма да правят коалиция с ГЕРБ.

 "Няма бивш певец, както няма и бивш глупак. Просто, за съжаление, ако си тъп, то е завинаги", каза още той, но не уточни дали визира скорошна реплика на Петков по негов адрес.

Трифонов използва и цитат от филма "Седемте самураи": "Накрая винаги побеждават селяните". А аз съм селянин".

Той смята, че много трудно ще се формира правителство, "защото има огромна нетърпимост на партиите една към друга, както и твърде силно его - на Петков и Василев. Дори и да се формира, то няма да се задържи дълго", прогнозира Слави Трифонов.

"Българинът е индивидуалист, но има нужда от катарзис - да разбере, че само заедно можем да направим нещо",каза още той.