Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов за първи път публично коментира казуса с имуществената си декларация, която за втора поредна година не подава до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), въпреки че е задължен по закон.

Телевизионният водещ написа голям пост в профила си във Фейсбук, който започна с думите: "От различни страни чувам въпроси, преминаващи в крясъци: "Декларацията, Слави, защо не си подал имуществена декларация, нали си лидер на партия, която получава партийна субсидия, да видим ние какви пари имаш".

Интересният въпрос - колко пари има Слави?

Трифонов е категоричен, че държавните контролни органи знаят отговора на този въпрос, както е редно. Той съобщи, че са му направени множество проверки и цялата информация е в ръцете на контролните органи, които са длъжни да съблюдават изпълнението на закона.

"При всичките проверки не е открито нищо незаконно и нищо нередно. Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона. Не съм!", добави лидерът на ИТН.

Телевизионният водещ отново напомни, че в начина, по който е спечелил парите си, не е нарушил никакъв закон, платил си е данъците и това се е случило пред очите на всичките му зрители.

"Бих могъл да съм нелюбезен и да ви попитам дали вярвате, че Асен Василев, Бойко Борисов, Корнелия Нинова имат толкова пари, колкото са написали в декларациите си? Но ще оставя този въпрос да си го задавате вие. Или пък да си го задават контролните органи, които не съм чул да са направили проверка на изброените по-горе лица. Т.е. този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", пише още Слави Трифонов.

В поста си лидерът на ИТН изтъква, че счита морала за по-важен от закона, поради което партията му е върнала 3 755 528 лева от получените 4 229 032 лева като субсидия в държавния бюджет.

"Защото така е морално. И забележете, нито една друга партия не е постъпила така. Нито "Продължаваме промяната", нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС, нито "Демократична България", нито "Възраждане". Нито една друга партия не е решила, че моралът е над закона, че вие сте се произнесли какъв трябва да е размерът на субсидията и че е морално да върнат вашите пари в бюджета. Не виждам това да е голям скандал в медиите. Даже направо не виждам медиите да го отразяват това. Но така решили - така направили", заявява Слави Трифонов.