"Длъжен съм да произнеса думите, които мразя да казвам. Аз нали ви казах? Тези малоумни внушения за мафия и корупция са нелепи обяснения за малоумността и неспособността на управляването на Кирил Петков. Как да има мафия, когато нямаш власт? Напускайки властта, напускам възможността да бъда мафиот. Как да се корумпираш, когато няма от къде да вземаш. Кирил Петков остава във властта". Това каза в специално изявление по телевизия 7/8 лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов.

Той коментира и френското предложение за стартиране на преговорите с Република Северна Македония за членство в Еврoпейския съюз. Според Трифонов от предложението става безусловно ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на Външно министерство. 

В този документ се говори за "българско малцинство", а това е нещо, което ние като българи никога не сме приемали, защото истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи.

"В т. нар. предложение се казва, че трябва да пуснем Северна Македония да стартира преговорите, а ЕС и Франция ще гарантират, че Северна Македония ще си изпълни после ангажиментите към нас. После ще приеме българите в конституцията си като държавотворен народ и после ще приеме решенията от договора за добросъседство от 2017 г. А гаранция за това, че после това ще се случи, ще дадат Франция и ЕС. Тоест гаранция - Франция", заяви Трифонов.

По думите му има и друго абсурдно нещо в това френско предложение и визира неприемането от наша страна на съществуването на македонски език. Трифонов обясни, че всички останали европейски държави, ще признаят македонския език, а на България ще признаят, че ние не го признаваме. "Това е резултатът от двойнствената политика на Кирил Петков от момента, в който стана министър-председател", добави Трифонов.

Той коментира като внушения твърденията за мафия и корупция от страна на ИТН. По думите му това са "нелепи обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков".

Трифонов съобщи, че другата седмица ИТН ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си. "Търговията с депутати през последните дни е толкова унизителна и срамна работа и показва само едно, че Кирил Петков иска да си запази властта на всяка цена. Каква позиция ще имат другите партии - това си е тяхна работа. Не съм разговарял и не съм преговарял с никого. Коалиция между ИТН с ГЕРБ и ДПС няма и няма и да има", заяви лидерът на ИТН.

Към премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев той се обърна с думите: "Явно вие сте били в Канада, докато аз съм бил тук в България и не ме познавате. Аз няма да се спра. Всички депутати да вземете и да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра, защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя".