Лидери и представители на парламентарно представените партии реагираха с изумление на изненадващото предложение за смяна на външния министър в служебния кабинет "Главчев". Късно снощи премиерът Димитър Главчев предложи Даниел Митов да заеме мястото на Стефан Димитров. Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на този на външните работи. Лидерът на ГЕРБ предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие". 

Персоналната промяна в състава на кабинета трябва да бъде одобрена и от президента

Рокадата предизвика остри коментари от политици:

"Бойко Борисов препоръча на министър-председателя на служебното правителство да смени външния министър Стефан Димитров заради лоша комуникация с партньорите си. Какво означава това, нямам никаква представа, но един час по-късно външният министър беше вече сменен. Кой управлява служебното правителство? Министър-председателят Главчев или Бойко Борисов? Отговорът, всъщност, беше ясен още когато стана ясен съставът на правителството. Управлява го Бойко Борисов, няма абсолютно никакъв срам да го демонстрира, а истинските виновници за това са Христо Иванов и "Демократична България" и Кирил Петков и "Продължаваме промяната, защото с техните тъпи идеи беше променена Конституцията и така дадоха властта в ръцете на Бойко Борисов. А тия, последните, са по-безсрамни и от Бойко Борисов, защото най-нагло се правят, че нямат нищо общо. Но аз помня! Всъщност, всички помнят!", реагира лидерът на ИТН Слави Трифонов чрез пост във Фейсбук.

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" също отправи въпроси по горещата тема:

ова сега какво беше?

А/ на Главчев му е скучно вечер;

Б/ Вече дори не се крият;

В/ по-лошо: мислят си, че демонстрират мъжката тежка дума на Бойко за пред електората??", запита Бориславова чрез пост в социалната мрежа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също използва Фейсбук, за да коментира изненадващата рокада: 

"Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния премиер Главчев, че ако не уволни външния министър "ще направя да се съобрази впоследствие". Сега да видим дали премиерът ще изпълни нареждането. Борисов заяви още, че ГЕРБ носи отговорност само за министъра на отбраната.

Добави, че е предлагал Асен Василев и Мария Габриел да останат в служебното правителство!

❓На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!?

❓Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет?

❗️Току- що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва...

Този човек е в основата на задкулисието и паралелната власт в България. Виновни за завръщането му са ПП-ДБ. Нека тези, които искаме да се сложи край на този модел на управление се обединим и го прекратим", написа тя по повод изказването на Бойко Борисов, довело до смяната на Димитров с Митов.